Donesen novi Protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji

2019-06-20T18:39:58+02:0020. lipnja 2019.|Institucije|

Kako je već ranije najavila ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Nada Murganić, Vlada je na jučerašnjoj sjednici donijela novi Protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji. Novi Protokol osigurava integrirani pristup uz međuresorno djelovanje svih dionika koji sudjeluju u zaštiti žrtava nasilja – priopćava Ministarstvo.

Cilj novog Protokola je i senzibilizacija javnosti na problem nasilja, prevencije nasilnog ponašanja uvođenjem preventivnih programa u odgojno-obrazovne ustanove, rano prepoznavanje rizika i međusobna razmjena informacija radi sveobuhvatne zaštite žrtve i članova obitelji, integrirani pristup u zaštiti od nasilja u obitelji, odnosno paralelni stručni rad sa žrtvom na jačanju i zaštiti i rad s počiniteljem radi zaustavljanja nasilnog ponašanja.

Uz unapređenje međuresorne suradnje Protokolom se jača uloga organizacija civilnog društva te uloga medija u formiranju stavova javnosti o nasilju u obitelji te promicanju svijesti o ravnopravnosti žena i muškaraca.

Sukladno važećim zakonskim propisima Protokol propisuje i da postupke u vezi s nasiljem u obitelji treba provoditi žurno, bez odgode, uvažavajući prava žrtve i s osobitim senzibilitetom za žene, djecu, osobe s invaliditetom i starije osobe kao žrtve nasilja u obitelji, navodi Ministarstvo.
Ministrica Murganić najavila je i otvaranje komunikacijskog kanala u suradnji s Inicijativom #spasime putem kojeg će žrtve nasilja u obitelji moći iznijeti svoje primjedbe vezane uz rad socijalnih radnika. Analiza prikupljenih informacija trebala bi poslužiti za poboljšanje rada centara socijalne skrbi i njihovih djelatnika s ciljem vraćanja povjerenja u sustav.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.