Donacije su važan segment osiguranja boljih životnih uvjeta u sigurnim kućama

2020-12-01T15:56:34+01:001. prosinca 2020.|Civilno društvo|

Pripremila: Antonija Dujmović /CZN

S obzirom na izraženost problema projektnog (a ne okviru godišnjih proračuna) financiranja rada sigurnih kuća za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji, pored osmišljavanja i pisanja projekata, izuzetno su važne i donacije pojedinaca i organizacija kako bi se osigurali povoljniji uvjeti za boravak korisnica. Donosimo jedan primjer nedavne Facebook donatorske akcije.

Na dan obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama 25. studenoga korisnicama Kuće za žrtve obiteljskog nasilja koja djeluje u okviru zagrebačkog Caritasa dostavljena je velika donacija potrepština.

Među različitim prehrambenim proizvodima, higijenskim i dezinfekcijskim sredstvima, odjećom, igračkama i drugim stvarima, ovaj se put našla i nova sušilica za rublje koju je korisnicama darovao gospodin Ivan Magud.

Gospodin Bruno, koji je organizirao ovu akciju putem Facebooka uz pomoć nekoliko bližih suradnika i tridesetak darovatelja, navodi da motivaciju i želju da pomogne potrebitima nalazi u vlastitom iskustvu odrastanja u teškim životnim prilikama. On s još nekoliko prijatelja, a sada i sa svojom zaručnicom, slične akcije na području ovoga grada poduzima već trinaestak godina suosjećajući s ljudima kojima je teško, kako bi im pokazali da nisu sami, posebice obiteljima s djecom.

Prikupljenih darova je bilo toliko da su im za prijevoz trebala četiri kombi-vozila i jedan osobni automobil, a kažu, posebno se vesele skoroj dostavi darova kupljenih točno prema željama korisnica Sigurne kuće.

Isti je dan u Kući za žrtve obiteljskog nasilja CZN s korisnicama održana radionica na kojoj se razgovaralo o nasilju koje mnoge žene doživljavaju te o osjećajima i iskustvima žena koje su uspjele pobjeći iz nasilnog odnosa. Korisnice su pritom imale priliku podijeliti svoja vlastita iskustva, osjećaje i emocije. Posebno je istaknuta važnost razumijevanja, prihvaćanja, podrške i pomoći svim žrtvama obiteljskog nasilja. Prigodno je uređen i pano te su izvješeni i literarni radovi o ovoj temi.

Izvor: Caritas Zagrebačke nadbiskupije

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.