Dokumentarni filmovi na temu online nasilja nad ženama koje vrijedi pogledati

2022-09-20T20:52:11+02:0020. rujna 2022.|Civilno društvo|

Pripremila: Antonija Dujmović

Udruga B.a.B.e. je u okviru projekta Surf and Sound, kojega provodi u partnerstvu a Agencijom za elektroničke medije, pokrenula platformu NEON – NE! ONLINE NASILJU kako bi potaknuli žrtve na prijavu online nasilja i omogućili podršku koja im je potrebna. Projekt je sufinanciran iz programa Europske unije Prava, ravnopravnost i građanstvo te sredstvima Ureda za udruge i Grada Zagreba.

Donosimo jednu reportažu i izbor filmova koji tematiziraju online nasilje nad ženama.

1. Netizens

Ovaj film istražuje živote triju žena čije je živote promijenilo uznemiravanje na internetu. Carrie Goldberg je odvjetnica u New Yorku, koja pokreće odvjetničku tvrtku za privatnost na internetu i seksualne napade nakon vlastitog internetskog uznemiravanja. Tina Reine iz West Palm Beacha uspješna je poslovna žena čija je karijera izbačena iz tračnica nakon što je bivši dečko napravio brojne web stranice koje štete ugledu. Anita Sarkeesian iz San Francisca kreatorica je popularne web-serije “Feminist Frequency”, koja kritizira prikaze žena u video igrama, a koje su meta stalne kampanje cyber-mafije silovanjem i prijetnjama smrću.

2. Cyber Hell

Dugometražni dokumentarac prikazuje detalje razarajućeg i užasavajućeg digitalnog zločina koji je potaknut digitalnom anonimnošću u kojoj su policijski službenici uspjeli pratiti mrežu online seksualnih prijestupnika koji su prisiljavali razne mlade djevojke da šalju svoje videozapise i slike, vršeći nasilne i ponižavajuće seksualne radnje. Kasnije su te slike prodane raznim grupama. S gotovo 260.000 uključenih ljudi, svaki je platio do 1200 funti za pristup pornografskim slikama bez pristanka.

3. Najomraženiji čovjek na internetu

Ovaj serijal prati priču muškarca zvanog Moore koji se 2010-ih proslavio javno uživajući u svom imidžu lošeg dečka koji je objavljivao eksplicitne fotografije žena bez njihova dopuštenja. Sve objave su pritom bile povezane s Facebookom i drugim osobnim računima te su znatno pogoršale maltretiranje i zlostavljanje žrtvi, potičući sljedbenike stranice da se rugaju i ismijavaju objavljenom sadržaju. Ovom stravičnom cyber bulingu na kraj je odlučila stati Charlotte Laws, žena čija je kćer Kayle postala jednom od žrtvi, a koja je kontaktirala druge osobe kako bi pronašla cijelu mrežu zločina i stala na put jednom od najvećih prevaranata u doba interneta koji je uništio živote stotine ljudi, pretežito žena.

Bonus: “Zašto me mrzite?”

Ova reportaža istražuje porast zlostavljanja žena na internetu i postavlja pitanje zašto policija, vlada i tvrtke na društvenim mrežama ne čine više da to zaustave. Novinarka BBC-ja Marianna Spring otkriva kako algoritmi društvenih medija promiču mržnju i pronalazi trolove koji je svakodnevno vrijeđaju. Upoznaje političare, natjecatelje Otoka ljubavi i liječnika na prvoj liniji kako bi istražila utjecaj mržnje na internetu na žene koje koriste društvene medije za obavljanje svog posla.

Izvor: Izvor: B.a.B.e. newsletter / Projekt Surf and Sound

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.