Dodijeljene Nagrade hrvatskog glumišta u kategorijama dramske, radio i televizijske umjetnosti, operete ili mjuzikla te baleta

2023-11-25T20:42:31+01:0025. studenoga 2023.|Kultura|

Piše: Ivana Perković Rosan

Na dodjeli 31. Nagrade hrvatskog glumišta najboljom predstavom u cjelini proglašena je predstava ‘Don Juan’, Jean-Baptiste Poquelin Molièrea u režiji Dejana Projkovskog. Slavio je i Ivan Leo Lemo koji je osvojio nagradu za najboljeg redatelja za predstavu ‘Zakon Zagore’ u produkciji Gradskog kazališta mladih Split. Ono po čemu je ova predstava posebno interesantna jest da su u njoj, za razliku od Zagore nekad, glavnu riječ, odnosno glavne uloge imale žene i to njih šest (Ana Gruica Uglešić, Lidija Florijan, Mia Vladović, Nada Kovačević, Ivana Gudelj, Andrea Mladinić) koje su utjelovile lik Anđelije u razdoblju od 1945. pa do 2023. godine.

Nagradu za glavnu žensku ulogu dobila je Anita Matić Delić za predstavu ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’ koja je nastala u produkciji Umjetničke Kazališne družine Arterarij iz Zagreba. Matić Delić, koja je zaposlena u kazalištu Kerempuh, tijekom primanja nagrade je posebno istaknula koliko joj je bilo zadovoljstvo raditi za nezavisnu scenu i s kolegom Franom Maškovićem.

Nagrada za glavnu mušku ulogu otišla je u Vinkovce, točnije glumcu Vedranu Dakiću za predstavu ‘Plišana revolucija’, koja progovara o problemima mladih i snalaženju u svijetu. Mateja Tustanovski nagrađena je u kategoriji za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina za ulogu u ‘Plišanoj revoluciji’, kao i za predstavu ‘Sutra to možeš biti ti’ koja progovara o vršnjačkom nasilju.

U istoj kategoriji za mušku ulogu slavio je Luka Knez za ulogu Šime u predstavi ‘Beštije’ autorskog projekta Kristine Grubiša i Karle Leko u produkciji Sveučilišta u Zagrebu – Studentskog centra – Teatra &TD iz Zagreba.

Nagradu za najbolju sporednu žensku ulogu osvojila je Ana Magud za ulogu u predstavi ‘Velo misto’ koju je režirala Marina Pejnović, a nagradu za najbolju sporednu ulogu Dušan Bućan za ulogu u predstavi ‘Don Juan.’

Nagradu za najbolju žensku ulogu u kategoriji ostvarenja u lutkarskim predstavama ili predstavama za djecu i mlade dobila je Mia Vladović za predstavu ‘Mačak u čizmama’ u režiji Nine Kleflin, a za mušku Toni Kukuljica za ulogu Dražena u predstavi ‘Dražen’ Paška Vukasovića i Ivane Vuković. Predstava o našem legendarnom košarkašu Draženu Petroviću proglašena je i najboljom predstavom za djecu i mlade.

Ove godine Nagrada za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti otišla je u ruke autorskom timu i ansamblu predstave ‘Pravila su jednostavna’ autorice i redateljice Marine Petković Liker.

Najboljom predstavom u cjelini u kategoriji operete ili mjuzikla proglašena je ‘Vesela udovica’ u režiji Damira Lončara i produkciji HNK u Osijeku, a najbolji redatelj u istoj kategoriji je Leo Mujić za mjuzikl ‘Ljepotica i zvijer’. Za najbolju žensku ulogu u opereti ili mjuziklu nagradu je dobila Marija Kuhar Šoša za ulogu u opereti ‘Šišmiš’, a za najbolju mušku ulogu njen kolega iz predstave Domagoj Dorotić. Također za ulogu u ‘Šišmišu’ je i Benjamin Šuran dobio nagradu za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 30 godina u području operete ili mjuzikla.

Najboljom baletnom predstavom proglašen je ‘Peer Gynt’ u koreografiji i režiji Edwarda Griega i u izvedbi HNK u Zagrebu dok je Leo Mujić dobio nagradu za najbolju koreografiju za predstavu ‘Veliki Gatsby’.

Nagradu za najbolju žensku ulogu u baletu osvojila je Natalia Kosovac za ulogu u ‘Spartaku’, a Takuya Sumimoto dobio je nagradu za najbolju mušku ulogu u istom baletu.

Maria Matarranz de las Heras ponijela je kući nagradu za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina u baletu za ulogu u predstavi ‘Romeo i Julija’ riječkog HNK.

Najveći pljesak na ovogodišnjoj dodjeli su zasluženo odnijeli sopranistica Branka Beretovac Vondraček, koja je dobila nagradu za svekoliko umjetničko djelovanje u Operi, te kazališni redatelj i pedagog Želimir Mesarić koji je dobio nagradu za svekoliko umjetničko djelovanje u Drami.

Inače, u ovogodišnjem žiriju za Dramu predsjedao je Velimir Čokljat, a članovi su bili Davor Meštrović, Jasna Palić Picukarić, Antonija Stanišić Šperanda i Ana-Marija Vrdoljak. U žiriju za Operu, Operetu i Mjuzikl predsjednica je bila Jana Haluza te članovi Goran Merčep, Laura Vadjon. Žirijem za Balet predsjedao je Svebor Sečak , a članovi su bili Lydia Mila-Milovac i Mladen Mordej Vučković.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.