Djelo spolni odnos bez pristanka briše se iz Kaznenog zakona

2019-09-13T00:16:16+02:0012. rujna 2019.|Civilno društvo, Institucije|

Na sastanku s predstavnicima udruga, ustanova i organizacija Vlada je najavila ukidanje djela spolni odnos bez pristanka kao i pooštravanje kažnjavanja te brže i učinkovitije procesuiranje počinitelja kaznenih djela nasilja nad ženama, djecom i u obitelji. Izmjene bi trebale stupiti na snagu 1. siječnja 2020. godine.

Organizacije civilnog društva posebno su pozdravile Vladine predložene izmjene Kaznenog zakona prema kojima se ukida djelo spolni snošaj bez pristanka i uvode strožije kazne za silovatelje.

“Ono protiv čega se mi borimo od 2013. je kazneno djelo spolni odnos bez pristanka i koji je bio problematičan, a drugo nam je bilo važno da se kazna za silovanje poveća u rasponu od 3 do deset godina. Ovaj put zakonodavac šalje jasnu poruku da je to nasilje koje se neće tolerirati”, rekla je psihologinja Maja Mamula iz Ženske sobe.

Ženska soba – Centar za seksualna prava dobila je pismo podrške od udruge Woman Against Rape (žene protiv silovanja) iz Republike Afrike preko gospođe Davorke Prelog iz našeg veleposlanstva.

“Još jednom se pokazalo da se dobre vijesti šire brzo, a loše još brže. Daleko je Republika Afrika, ali problemi s kojim se susreću žene u Hrvatskoj nije strana ni njima, pa stoga udruga za WAR, šalje pismo podrške zlostavljanim i silovanim ženama u Hrvatskoj. Želja im je pokazati da nisu same, da ima puno onih koji stoje iza i uz njih, dive se njihovoj hrabrosti i snazi kojom žele promijeniti svijet u bolje mjesto za život, mjesto u kojem će žena biti poštovani član društva, a ne osoba koja snosi krivicu za samo njeno postojanje” – ističu iz Ženske sobe dodajući kako im ovakve riječi i zajedništvo daju snagu za još jače djelovanje i borbu protiv svih oblika nasilja nad ženama.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković najavila je na sastanku s udrugama da će se do kraja godine iznaći privremeno rješenje i osnovati sigurne kuće u preostalih šest županija koje ih nemaju naglasivši da će se dugoročno riješiti pitanje sigurnih kuća putem projekata Europskog socijalnog fonda te najavila do konca godine provedbu projekta kojem će fokus biti na edukaciji i senzibilizaciji javnosti za nultu toleranciju prema nasilju.

Izvor: Vlada RH / Ženska soba

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.