Djeca su naš najvažniji posao – UNICEF i HUP provode edukacije o uključivanju prava djece u poslovanje tvrtki

2019-11-20T19:36:47+01:0020. studenoga 2019.|Gospodarstvo|

U Hrvatskoj živi približno 800 tisuća djece mlađe od 18 godina što čini oko 20 posto ukupnog stanovništva. Gotovo da nema tvrtke koja na neki način ne utječe na njihove živote. Odnos tvrtki prema roditeljima i usklađivanju njihova poslovnog i privatnog života, plasiranje proizvoda i usluga namijenjenih djeci, oglašavanje koje je namijenjeno djeci ili u kojem djeca sudjeluju, utjecaj poslovanja na okoliš u kojem djeca rastu i razvijaju se, sve to snažno utječe na interese djece i njihova prava – ističu iz UNICEF-a.

Vezano uz navedeno, u sklopu suradnje UNICEF-a i Hrvatske udruge poslodavaca na promicanju društveno odgovornog poslovanja koje poštuje i promiče prava djece održan je treći ciklus CSR akademije „Djeca su naš najvažniji posao”. 

Ovaj jedinstveni nacionalni edukativni program osvještava poduzeća o njihovu utjecaju na djecu te ih podržava u uključivanju dječjih prava u načela poslovanja i poslovne prakse te u organizacijsku kulturu. Edukacijom je dosad obuhvaćeno više od 60 predstavnica i predstavnika  organizacija iz poslovnog i javnog sektora Hrvatske, kojima će usvojena stručna znanja i praktični alati pomoći da bolje razumiju dječja prava i potrebe te da ih uključe u svakodnevno poslovanje i upravljanje.

“Djeca su doista naš najvažniji posao. O tome koliko smo se tom poslu spremni posvetiti danas, ovisi kakvo će naše društvo biti sutra. Za početak, važno je promišljati dječja prava, a zatim i djelovati – privatno i poslovno – na njihovoj zaštiti. Pa i aktivnostima koje nam se mogu činiti neznatnima. Upravo takvim pristupom i djeci dajemo dobar primjer, dobar model društveno odgovornog djelovanja koji će slijediti i usavršavati. Na radionicama u okviru UNICEF-ove CSR akademije “Djeca su naš najvažniji posao” osvijestili smo zašto je važno štititi dječja prava i naučili kako tu zaštitu ugraditi u poslovanje organizacija u privatnom i javnom sektoru. Sada ta znanja valja primijeniti, što je proces s mnogo etapa. U svakom slučaju, pohađanje ovih sjajnih, interaktivnih radionica odličan je prvi korak”, poručila je Dejana Rebernik, direktorica Direkcije za odnose s javnošću HNB-a.

Vali Marszalek, izvršna direktorica Global Compact mreže Hrvatske i savjetnica za održivi razvoj i društveno odgovorno poslovanje u HUP-u, održala je predavanje o socijalnoj dimenziji Ciljeva održivog razvoja i ljudskim pravima, uključujući posebno prava žena, osoba s invaliditetom i djece.

Program edukacije „Djeca su naš najvažniji posao” u organizaciji UNICEF-a i HUP-a nastavlja se novim ciklusom radionica u 2020. godini. Sudjelovanje na radionicama se ne naplaćuje, a više informacija o edukaciji i prijavama možete potražiti na UNICEF-ovim internetskim stranicama.

Izvor: HUP

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.