Digitalna pristupačnost, naobrazba i sigurnost žena na internetu – UN Women tema obilježavanja Dana žena

2023-03-07T20:10:21+01:007. ožujka 2023.|Civilno društvo, Institucije|

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom i Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske i ove godine obilježavaju 8. ožujka – Međunarodni dan žena, na tribini grada Zagreba, 8. ožujka 2023. godine u 11:00 sati. Tema koju je predložila organizacija UN Women, Uključivanje žena u tehnologiju, poticanje učenja i unaprjeđivanja njihovih digitalnih vještina te prepoznavanja potencijala digitalne naobrazbe, a time i potencijala društvene i ekonomske dobrobiti, predstavlja put na kojemu žene nalaze brojne prepreke, a on biva naročito izazovan u slučaju postojanja invaliditeta žene, djevojaka i djevojčica s teškoćama u razvoju.

Žene i djevojke s invaliditetom često su u većoj mjeri izložene socijalnim rizicima i siromaštvu, a sagledavajući invaliditet u odnosu na rodni aspekt, bivaju u većoj mjeri isključene i u odnosu na pristupačnost digitalnom svijetu.

Socijalna isključenost usko je povezana s invaliditetom, a uz rastuću rodnu nejednakost, pristupačnost digitalnom svijetu predstavlja veliki izazov. Uz invaliditet žene, digitalni rodni raskorak jest izraženiji.

Neophodna su nastojanja usmjerena prema ublažavanju rodno uvjetovanih nejednakosti, pritom uzimajući u obzir i invaliditet žena i djevojaka, kako bi se prije svega omogućila digitalna pristupačnost, a potom osobno obogaćivanje digitalnim vještinama i sposobnostima koje će ženama i djevojkama pomoći da iskoriste dobrobiti tehnologije i u odnosu na invaliditet kao i u odnosu na društvene i ekonomske aspekte.

U prepoznavanju potencijala pristupačnosti i digitalne naobrazbe, važno je osvijestiti “zamke“ digitalnog svijeta, kojima su u znatnoj mjeri izložene žene i djevojčice, a dodatno ranjive u odnosu na invaliditet i razvojnu poteškoću.

Prevenciju digitalnog nasilja treba započeti na razini pojedinca i obitelji, a zatim škola te čitave društvene zajednice. Činjenicom da se oblik vršnjačkog nasilja prelio i na digitalni svijet, neophodne su preventivne edukacije posebno usmjerene na prepoznavanje digitalnog nasilja te pravodobne i učinkovite reakcije. Kao što je i ranije istaknuto, uz rod pridružena dodatna teškoća, vidljiva potreba za podrškom i pomoći, ističu razlike te vode ka viktimizaciji i izolaciji djevojčica i žena s invaliditetom.

Prvi korak ka uključivanju u digitalni svijet, treba započeti već u dječjoj dobi, bez etiketiranje djevojčica kao manje sposobnih posebice u odnosu na njihovu razvojnu poteškoću. Veliku ulogu u navedenom imaju obitelji kao i učitelji, profesori odgojno-obrazovnih sustava koji utiru put djevojčicama ka digitalnim sadržajima kao svojevrsnim alatima u postizanju neovisnosti i samostalnosti te boljoj kvaliteti života.

Ključno je osnažiti djevojčice i žene da teže ka rodnoj jednakosti i digitalnoj dostupnosti te im otkriti da se uloženim trudom i radom uživaju povoljne posljedice digitalnog obrazovanja.

Zajednička suradnja u promicanju rodne digitalne ravnopravnosti koristi svima, od žena ponaosob do koristi lokalne zajednice, a zatim i potencijala koje nose u vidu tehnoloških naprednijih ideja, inovativnih teza, inicijativa i rješenja na dobrobit čitavog društva.

Stoga je važno razvijati poticajne osobine digitalnih sadržaja i alata te ih usmjeriti za razvoj sposobnosti i vještina žena i djevojaka, što posljedično djeluje na jačanje građanske svijesti – spoznaje prava, vrijednosti i rodne ravnopravnosti.

Izvor: Pravobranitelj za osobe s invaliditetom

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.