Dean Nemec nakon velike pobjede juniorki (U18): Dokazali smo da ženska košarka u Hrvatskoj ima perspektivu, sada nam treba podrška medija i financijskog sektora

2023-08-10T12:42:38+02:009. kolovoza 2023.|Sport|

Piše: Ivana Perković Rosan

Hrvatske mlade košarkašice nižu uspjehe, a jedna od većih je svakako pobjeda ženske juniorske reprezentacije (U18) u europskom finalu početkom srpnja u Sofiji i prelazak iz B u A diviziju. Trener juniorki Dean Nemec je komentiravši ovu veliku pobjedu za portal Žene i medije istaknuo kako su dokazali da ženska košarka u Hrvatskoj ima perspektivu, ali da im treba podrška medija kao i financijskog sektora.

‘Osvajanje prvog mjesta ženske U18 reprezentacije na EP B divizije u Sofiji svakako ima veliki značaj za žensku košarku u ovom trenutku u Hrvatskoj. Nastavak je to dobrog rezultata kadetkinja koje su prošlo ljeto na EP kadetkinja osvojile broncu. Time smo dokazali da ženska košarka u Hrvatskoj u mlađim kategorijama ima i perspektivu i kvalitetu. Treba nam podrška za nastavak rada i razvoja klubova jer oni su temelj nastavka dobrih rezultata reprezentacije i u mlađim kategorijama koje smo ostvarili ove i prošle godine, a posebno u seniorskoj kategoriji. HKS je počeo ciklus ulaganja i podrške ženskoj košarci općenito, ali treba nam podrška iz medija i pogotovo iz ekonomskog i financijskog sektora da shvate da djevojke i žene isto mogu biti promotori sponzorskih proizvoda i usluga te da svojom kvalitetom i rezultatima također mogu privlačiti interes medija, publike i javnosti općenito’, rekao je Nemec.

Slavlje juniorki – povratak u A diviziju 2023. / Foto: FIBA

I dok na terenu košarkašice pobjeđuju, onu bitku s vidljivošću u medijima još uvijek uvjerljivo gube. Naime ženska košarka, kao i svi drugi ženski kolektivni sportovi, muku muči s podzastupljenosti u medijima. Udio u sportskim minutama središnjih informativnih emisija 2016. godine iznosio je tako samo 3.7 posto.

S druge strane, da interes publike za ženskom košarkom postoji, pokazuje članak o ovom velikom uspjehu juniorske reprezentacije (U18) dijelom preuzet sa stranice Hrvatskog košarkaškog saveza, a objavljen na portalu ženska-košarka.com koji je postigao iznimnu čitanost.

Taj podatak nije iznenađujuć s obzirom na to da su košarkašice pokazale sjajnu igru na europskom prvenstvu. Naime do finala su došle bez ijednog poraza, a na kraju su nadjačale Luksemburg s čak s 27 koševa razlike. Put do pobjede utrle su Lucija Banović s 25 poena, kapetanica Nina Novak s 21 poena te Petra Božan s 20 poena.

Nije upitno da Hrvatska ima talentirane košarkašice, no već desetak godina dio njih odlazi u SAD gdje dobivaju stipendije i dalje se školuju i igraju. Ove godine, kako javlja ženska-košarka.com, preko bare odlazi pet igračica, a među njima je i Lucija Banović koja je rasturila u finalu. Djevojkama želimo sreću, a mlađim generacijama bolje stipendije i uvjete u Hrvatskoj kako bi u budućnosti mogli zadržati svoje najbolje igračice.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.