DAN LJUDSKIH PRAVA Nasilje prema ženama najrašireniji oblik kršenja ljudskih prava u Hrvatskoj

2019-12-10T16:52:35+01:0010. prosinca 2019.|Civilno društvo|

Danas, 10. prosinca, obilježavamo Međunarodni dan ljudskih prava. Tog je datuma 1948. godine potpisana Opća deklaracija Ujedinjenih naroda o ljudskim pravima, kojom su sloboda, sigurnost i jednaka prava za sve ljude postali univerzalnim standardom za zemlje diljem svijeta.

Od tog je trenutka protekla 71 godina, no mnogima još uvijek nisu osigurana pripadajuća prava i slobode, bez obzira na rasnu/etničku ili vjersku pripadnost, spol, imovinu, političko mišljenje ili druge odrednice. Nasilje nad ženama, primjerice, još uvijek predstavlja jedan od najrasprostranjenijih oblika kršenja ljudskih prava. U Hrvatskoj je svakih 15 minuta jedna žena zlostavljana, a 17,5% žena doživjelo je silovanje ili pokušaj silovanja.

Jedna od četiri žene u svijetu doživjet će obiteljsko nasilje. Mehanizmi rodne neravnopravnosti i diskriminacije koji čine podlogu nasilja nad ženama danas su često dodatno osnaženi novim globalizacijskim procesima. Žene su nerijetko plaćene manje od svojih muških kolega, češće obavljaju prekarni rad i imaju veću stopu nezaposlenosti.

Još uvijek svjedočimo sustavnom narušavanju ženskog reproduktivnog zdravlja u obliku genitalnog sakaćenja, opstetričkog nasilja te nedostupnosti pobačaja i kontracepcije. Žene također čine većinu žrtava trgovanja ljudima, kao i žrtava ratnog silovanja.

Ove nas činjenice podsjećaju da univerzalne vrijednosti Deklaracije još uvijek nisu postale i općeprihvaćene vrijednosti te da one još uvijek nisu zajamčene učinkovitim institucionalnim okvirima, stoga se danas prisjećamo ideala na koji smo se prije mnogo godina obvezali/e i koji još uvijek predstavlja jedan od temelja međunarodnog zajedništva i ideje društvenog napretka.

Izvor: B.a.B.e. – Budi aktivna. Budi emancipiran

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.