COVID-19 i rodno uvjetovano nasilje: je li nas pandemija išta naučila?

2020-06-12T23:10:12+02:0012. lipnja 2020.|Civilno društvo, Institucije|

Provođenjem mjera sprječavanja širenja COVID-a 19 mnoge su žene ostale zatočene u kući s nasilnicima. Neke zemlje uočile su značajan porast prijava nasilja u obitelji. S obzirom da je nastupilo opuštanje mjera, Europski institut za ravnopravnost spolova (EIGE) pomnije proučava kako možemo zaštititi žene u doba krize – bilo pandemije, prirodne katastrofe ili ekonomske recesije. U nastavku je EIGE-ov osvrt na proteklo razdoblje.

Nasilje u obitelji događa se svugdje. Svaka država članica EU prikuplja podatke na drugačiji način, a ponekad nedostaju važni detalji. Da bismo pravilno izmjerili stupanj nasilja i predvidjeli što će se dogoditi u krizi, ipak moramo znati nešto više. Koliko se žena suočilo s fizičkim, seksualnim, psihičkim i ekonomskim nasiljem? Kakav je bio njihov odnos s počiniteljem? Koliko je zahtjeva za zaštitom odobreno? U EIGE-ovoj bazi podataka o rodnoj statistici uskoro će biti objavljeno u kojoj mjeri države članice trenutno odgovaraju na ova pitanja.

Servisi podrške moraju biti proaktivni i koordinirani. Policija, zdravstvena i socijalna služba trebaju surađivati ​​na identificiranju žena s posebno visokim rizikom, poput onih koje su se već ranije suočile s nasiljem od strane partnera. Rad s počiniteljima također može biti učinkovit, a negdje se i provodio online tijekom pandemije. EIGE-ov vodič za procjenu i upravljanje rizikom može pomoći policiji u provođenju sveobuhvatnog pristupa kako bi se osiguralo da nitko ne bude izostavljen.

Obitelj, prijatelji i susjedi trebali bi provjeravati osobe u riziku i prijaviti sumnju na nasilje. Budući da su zlostavljači uvijek prisutni, mjere zaključavanja mogu otežati prijavu. Kampanje koje predvode vlade mogu pomoći u podizanju svijesti ljudi o nasilju u obitelji, kako ga uočiti i kako dobiti pomoć. Na primjer, tijekom ožujka je u Španjolskoj od strane prijatelja i članova obitelji stiglo oko četvrtine poziva na internetsku liniju za nasilje u obitelji. EIGE pomnije istražuje što sve potiče svjedoke na djelovanje, a rezultate istraživanja će objaviti ove godine.

Kreativnost i prilagodljivost su ključni. Posljednjih su mjeseci vlade, servisi podrške i privatne tvrtke radili zajedno na stvaranju digitalnih alata koji olakšavaju prijavljivanje nasilja i osiguraju smještaj u hotelima onima koji bježe pred nasiljem. Ljekarnici i dostavno osoblje osposobljavani su za pomoć žrtvama. Što smo radili dobro i što još trebamo poboljšati kako bi zaštitili žene od nasilja? EIGE će dati odgovore u posebnoj studiji o COVID-u 19 i nasilju prema ženama, koja će biti objavljena ove godine.

Brze akcije nekih zemalja pokazale su kako razumiju da je nasilje u kući problem koji krize mogu pogoršati. Najopsežnije mjere za sprečavanje nasilja u obitelji sadržane su u Istanbulskoj konvenciji koju su potpisale sve države članice EU-a, a ratificirala 21 zemlja. Ovdje navedene smjernice su najbolji način zaštite žena – u kriznim vremenima i inače.

Izvor: EIGE

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.