ČITANJE NJE Tekst Nine Bajsić ‘Nešto o Evi’ u zagrebačkom Botaničaru izvodi tim mladih glumica i glumaca

2022-10-26T21:06:08+02:0026. listopada 2022.|Civilno društvo, Kultura|

Piše: Ivana Perković Rosan

Dva tjedna nakon zadnjeg nastupa u Virovitici Tara Rosandić, Erna Rudnički i Marija Kolb su u sklopu projekta ‘6 glumica traži autora’ pripremile novo, deveto po redu ‘Čitanje NJE’ koje će biti izvedeno 30. listopada u zagrebačkom klubu Botaničar. Ovo ‘Čitanje NJE’ predstavit će tekst ‘Nešto o Evi’ autorice Nine Bajsić.

‘Nina je svoj tekst, za ovu priliku, sama i režirala, a izvest će ga tim mladih glumica i glumaca: Lana Meniga, Anica Kontić i studenti glume ADU Luka Knez i Tit Medvešek. ‘Nešto o Evi’ je priča o Evinom pokušaju da rekonstruira godinu dana svog života u Dublinu. Ljudi s kojima živi, s kojima se susreće, uglavnom su njezinih godina, iz naših područja, a u Dublin ih dovode različiti, većinom ekonomski uvjetovani motivi. U pokušaju susreta s drugom kulturom, Eva se u konačnici susreće s vlastitom’, najavljuju glumice Rosandić, Rudnički i Kolb koje stoje iza ovog projekta.

Nakon scenskog čitanja, anglist i komparatist Mihael Željko Crnčec održat će izlaganje ‘Ništa o Evi’ prema predlošku filma ‘Sve o Evi’ Josepha L. Mankiewicza, u kojem će se dotaknuti pitanja: ‘Je li glumica samo jeka autorovih riječi ili je i ona stanovita stvarateljica? Kome pripadaju riječi izgovorene na pozornici?’.

‘Izlaganje se, dakle, bavi glumicom kao “označiteljem”, ali i ostatcima devetnaestostoljetne percepcije glumice kao nečeg zazornog i gotovo monstruoznog, percepcije koja se može uočiti i u klasičnom Hollywoodu, a i šire,’ najavljuju glumice.

Čitavo događanje moći će se pratiti i putem streaminga na stranici Urania.hr i na FB 6GTA, a snimka izvedbe biti će naknadno dostupna i na službenoj stranici projekta 6glumicatraziautora.

Foto: Proba “Nešto o Evi”, Čitanje NJE

Do sada je uspješno realizirano osam “Čitanja NJE” u Zagrebu (3), Rijeci, Karlovcu, Varaždinu, Bjelovaru i Virovitici. O tome kako je bilo na posljednjem čitanju na kojem je izlaganje imala i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije Desa Kolesarić osvrnula se Tara Rosandić.

‘Izlaganje Dese Kolesarić ostavilo je dubok utisak na okupljenu publiku. Pored vrijednog znanja, koje može proizaći samo iz dugogodišnjeg rada na pitanjima ravnopravnosti spolova, Desa plijeni emocijom koju gaji prema ženama kojima je potrebna dužna društvena pomoć. Solidarnost na koju poziva, potaknula je publiku na razgovor i otvorila prostor za empatiju i žensku suradnju’, rekla je Rosandić koja je i najavila kako će se treći ciklus “Čitanja NJE” zatvoriti gostovanjem u Rijeci.

‘Gostovanje će se ostvariti u suradnji s udrugom S.O.S. Rijeka, a njime će obilježiti Međunarodni dan žena 2023. godine’, zaključila je.

Inače, ulaz na program ‘2u1’, čitanja i predavanja na devetom “Čitanju NJE” u klubu Botaničar je slobodan.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.