Chiara Gašparac i Matija Štimac hrvatske stjegonoše na zatvaranju 4. Zimskih olimpijskih igara mladih

2024-02-01T18:48:09+01:001. veljače 2024.|Sport|

U južnokorejskom Gangwonu zatvorene su 4. Zimske olimpijske igre mladih (ZOIM), na kojima je od 19. siječnja do 1. veljače nastupio 1801 sportaš i sportašica (od 15 do 18 godina) iz 78 nacionalnih olimpijskih odbora.

Hrvatski stjegonoše na svečanosti zatvaranja Igara bili su skijaški trkači Chiara Gašparac i Matija Štimac koji su u jutarnjim satima odradili i svoju posljednju disciplinu na Igrama. U utrci mješovitih štafeta 4×5 km u sastavu hrvatskog kvarteta (skupa s Nives Barićevac i Borisom Štefančićem) zauzeli su 21. mjesto u konkurenciji 24 ekipe.

Osim predstavnika iz skijaškog trčanja, Hrvatsku su predstavljali i biatlonci Ema Sobol, Filip Crnić, Leona Pelko i Matija Naglić te alpski skijaš Ziggy Vrdoljak. Upravo je 17-godišnji Vrdoljak ostvario i najbolji rezultat od svih hrvatskih predstavnika na ZOIM-u – vrlo respektabilno 12. mjesto u slalomskom nastupu u konkurenciji 78 skijaša.

Foto: HOO

Tijekom završne svečanosti predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach izašao je na pozornicu kako bi zahvalio svima koji su sudjelovali na ZOIM-u i potaknuo ih da “uživaju u zabavi”. Malobrojne hrvatske predstavnike uoči izlaska na stadion pozdravila je članica MOO-a iz Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović koja je također nazočila svečanosti zatvaranja Igara.

Na prvom izdanju ZOIM-a izvan Europe i prvom na azijskom tlu najuspješniji su bili predstavnici SAD-a s 21 osvojenom medaljom, druga je Njemačka s 20 odličja, a na podjeli trećeg mjesta su Italija, Francuska i Kina (po 18 medalja)…

Sljedeće olimpijsko natjecanje svjetske mladeži od 15 do 18 godina bit će na ljetnim Olimpijskim igrama mladih u Senegalu 2026. godine.

Izvor: HOO / Vinko Knežević

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.