Četiri ključne mjere koje sadrži prijedlog Direktive o transparentnosti plaća

2021-05-01T11:41:41+02:001. svibnja 2021.|Institucije, Posao|

Pripremila: Antonija Dujmović

Europska komisija u ožujku je predstavila prijedlog Direktive o transparentnosti plaća kako bi se osiguralo da žene i muškarci u EU dobivaju jednake plaće za jednak rad ili rad jednake vrijednosti. Mjere utvrđene prijedlogom uzimaju u obzir i utjecaj pandemije covida19 na poslodavce i jačanje rodne nejednakosti što dovodi žene u veći rizik od siromaštva.

Prijedlog Direktive usredotočuje se na dva ključna elementa: mjere transparentnosti plaća i unaprjeđenje pristupa pravosuđu žrtvama diskriminacije u plaćama što kontinuirano zagovara i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. Na stranicama europskog projekta kojemu je nositeljica, “Jednaka prava – jednake plaće – jednake mirovine”, navode se ključni elementi Direktive:

Mjere transparentnosti plaća uključuju:

1) obvezu poslodavca da kandidatima/kinjama za posao daju informacije o početnoj plaći ili mogućem rasponu početne plaće u obavijesti o slobodnom radnom mjestu ili prije razgovora za posao;

2) pravo zaposlenih osoba da od poslodavaca zatraže podatke o plaći i platnim razredima prema spolu za zaposlenike/ce koji/e obavljaju jednak rad ili rad jednake vrijednosti;

3) obvezu poslodavaca s 250 i više zaposlenih da objave informacije o razlici u plaćama između njihovih radnika i radnica te da za interne potrebe objave informacije o razlici u plaćama između radnica i radnika raščlanjene po kategorijama radnika/ca koji/e obavljaju jednak rad ili rad jednake vrijednosti; te

4) obvezu provedbe procjene plaća u suradnji s predstavnicima radnika/ca ako se u izvješćima o plaćama otkrije rodni jaz u plaćama veći od 5% koji se ne može opravdati objektivnim rodno neutralnim čimbenicima.

Što se tiče poboljšanja pristupa pravosuđu za žrtve diskriminacije u plaćama, prijedlog Direktive predviđa naknadu za radnike/ce koji/e su pretrpjeli diskriminaciju u plaćama, stavljanje tereta dokaza na poslodavca, posebne sankcije za kršenje pravila o jednakoj plaći, te mogućnost da tijela za jednakost i predstavnici radnika/ca mogu u upravnim postupcima zastupati radnike/ce i podizati kolektivne tužbe zbog nejednakosti plaća. Više pročitajte OVDJE.

Izvor: Prvaobraniteljica za ravnopravnost spolova

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.