Centar za žene žrtve rata pozdravlja izvješće EP-a kojim se prostitucija priznaje kao oblik nasilja

2023-09-15T17:02:34+02:0015. rujna 2023.|Civilno društvo|

Centar za žene žrtve rata – ROSA pozdravlja povijesnu odluku Europskog parlamenta koji je jučer, 14. rujna 2023. godine usvojio Izvještaj o regulaciji prostitucije u EU: njezinim prekograničnim implikacijama i utjecaju na ravnopravnost spolova i prava žena, stoji u izjavi Centra ROSA koju u nastavku prenosimo u cijelosti.

Usvajanje ovog Izvještaja velika je pobjeda za žene u prostituciji jer Izvještaj priznaje prostituciju kao oblik nasilja i poziva zemlje članice EU da provedu sve komponente abolicionističkog modela, a to znači da donesu zakonodavne mjere koje prepoznaju strukturalnu narav nasilja prema ženama i nejednake odnose moći u društvu.

Europski parlament navodi da prostitucija nije niti oblik rada niti individualni izbor, već sustav nasilja na temelju višestrukih obrazaca diskriminacije:

Prostitucija nije individualni čin kojim žena iznajmljuje vlastito tijelo za novac, već organizirani sustav za profit koji je inherentno nasilan, diskriminatoran, duboko mizogin i nehuman te stvara tržište na kojem svodnici i trgovci ljudima planiraju i djeluju kako bi osigurali i povećali svoja tržišta i gdje kupci seksa igraju ključnu ulogu u njihovom poticanju.

Parlament naglašava da rodno specifična priroda prostitucije počiva na iskorištavanju i da su velika većina ljudi u prostituciji upravo žene, što produbljuje jaz nejednakosti između žena i muškaraca.

Parlament ističe da su prostitucija i seksualno iskorištavanje uzrok i posljedica nejednakog postupanja prema ženama i muškarcima, seksizma, rasizma, siromaštva i socijalne isključenosti koji samo produbljuju stereotipe o ženama i muškarcima.

U konačnici, Parlament poziva na usvajanje Abolicionističkog modela usvajanjem svih njegovih komponenti, a to znači kriminalizaciju kupnje seksualnog čina i dekriminalizaciju osoba u prostituciji uz punu podršku konkretnim mjerama koje osiguravaju izlaz iz prostitucije.

Parlament poziva države članice da osiguraju kažnjivost za navođenje, prihvaćanje ili dobivanje seksualnih radnji uz naknadu, obećanje naknade, pružanje koristi u naravi ili obećanje takve koristi te poziva na kriminalizaciju svih oblika podvođenja.

Države moraju osigurati da je korištenje prostitucije kazneno djelo i dekriminalizirati osobe u prostituciji jer su one žrtve nasilja i dužna im je osigurati punu podrška pri njihovom izlasku iz prostitucije.

Izvor: Centar za žene žrtve rata – ROSA / Nikolina Zec

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.