Broj kaznenih djela nasilja među bliskim osobama u proteklih se 7 godina utrostručio – 79 posto žrtava čine žene

2022-11-25T18:21:09+01:0025. studenoga 2022.|Civilno društvo, Institucije|

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se svake godine s ciljem podizanja svijesti o problemu nasilja nad ženama i djevojkama kao jednom od najraširenijih oblika kršenja temeljnih ljudskih prava. Obilježavanjem ovog dana započinje međunarodna kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, te je navedeno prilika da se još jednom javno upozori da je rodno utemeljeno nasilje značajan društveni problem koji se može riješiti isključivo zajedničkim naporom svih onih institucija i organizacija koje osiguravaju pomoć žrtvama i sankcioniraju počinitelje, kao i onih koji osvještavaju javnost, informiraju i obrazuju nove generacije ili rade na psiho-socijalnom tretmanu i odgoju za nenasilje i toleranciju.

Na temelju dostupnih statističkih podataka, može se nedvojbeno zaključiti da je došlo do porasta nasilja u obitelji i nasilja nad ženama kaznene prirode posebice u razdoblju od kada je proglašena epidemija bolesti COVID-19. Promatrajući pojavnost nasilja prema ženama, Pravobraniteljica kontinuirano ukazuje na to da se općenito broj kaznenih djela nasilja među bliskim osobama u razdoblju od posljednjih 7 godina gotovo utrostručio. Pritom, 79% žrtava čine žene, što nedvojbeno upućuje na rodnu utemeljenost ove vrste nasilja. Međutim, ujedno treba imati na umu da se, istovremeno s porastom kaznenih djela, broj prekršajnih djela nasilničkih ponašanja u obitelji, kao blažeg oblika nasilja, u istom razdoblju skoro prepolovio.

Kad govorimo o 2022. godini, u odnosu na trendove i kretanja kriminaliteta počinjenog nasilničkim ponašanjima prema članovima obitelji/bliskim osobama u Republici Hrvatskoj, dosadašnji se višegodišnji trend porasta broja kaznenih djela ove vrste kriminaliteta i pad broja prekršajnih djela (evidentirani trend tzv. „brutalizacije nasilja“) nažalost nastavio. Tako je u prvih deset mjeseci 2022. godine evidentirano 10,8 % više žrtava kaznenih djela nasilja u obitelji (1.571 žrtava) u odnosu na isto razdoblje prethodne, 2021. godine (1.418 žrtava), kao i 6,5 % više kaznenih djela koja se najčešće čine nasilničkim ponašanjem na štetu članova obitelji/ bliskih osoba (tjelesne ozljede, teške tjelesne ozljede, prijetnje i nasilje u obitelji). S druge strane, u navedenom razdoblju zabilježeno je smanjenje broja žrtava prekršaja nasilja u obitelji za 5,9 % (7.338 žrtava u prvih deset mjeseci 2022. u odnosu na 7.796 žrtava 2021. godine).

Navedeni višegodišnji trend upućuje stoga na zaključak na koji Pravobraniteljica već godinama upozorava, a to je da naš sustav borbe protiv nasilja prema ženama i u obitelji dugoročno zapravo odvraća žrtve nasilja od prijavljivanja lakših oblika nasilja dok situacija ne eskalira i prijeđe u sferu kaznenog zakonodavstva, a onda je nasilje više nemoguće trpjeti ili kriti jer su posljedice najčešće tragične. Stoga je neminovan zaključak kako se kod navedenih povećanja broja kaznenih djela posebice radi o navedenim nedostacima u sustavu, prvenstveno zbog nedostatka preventivnih mehanizama izvan pravosudnog sustava, nedostataka edukacije i senzibilizacije društva te općenito kvalitetne i stručne analize uzroka nasilja. Takav sustav borbe protiv nasilja prema ženama i u obitelji svoje slabe točke pokazuje posebice u doba krize kao što je pandemijska. Sve upućuje na potrebu za poduzimanjem nužnih promjena u cjelokupnom sustavu, sukladno preporukama Pravobraniteljice koje upućuje nadležnim tijelima posljednjih godina.

Pravobraniteljica posebice ponovno izražava ozbiljnu zabrinutost zbog eskalacije ubojstava žena te ubojstava žena od strane bliskih osoba, što se nažalost nastavilo i u 2022. godini, na što je već u više navrata upozoravala tijekom godine.

Podaci ukazuju da je u prvih deset mjeseci 2022. godine 13 ubojstava (od ukupno 26 ubojstava) počinjeno na štetu žena, dok je u istom razdoblju 2021. godine od ukupno 26 ubojstava njih 11 počinjeno na štetu osoba ženskog spola. U odnosu na ubojstva počinjena na štetu članova obitelji/bliskih osoba, u prvih deset mjeseci 2022. godine evidentirano je 19 ubojstava (12 počinjeno na štetu žena), što je za 35,7 % više za u odnosu na isto razdoblje 2021. godine kada je evidentirano 14 ubojstava (8 počinjeno na štetu žena). U navedenom razdoblju 2022. evidentirana su 6, a 2021. godine 3 ubojstva žena koja su počinili intimni partneri.

Što se tiče prethodnih godina, statistika se kreće između 10 i 20 ubijenih žena na godišnjoj razini, s tim da je broj žena ubijenih od strane intimnih partnera u ukupnom broju ubijenih žena od strane bliskih osoba skoro uvijek preko 50%.

Priopćenje Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u cijelosti pročitajte OVDJE.

Izvor: Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.