Bogatim programom obilježavamo 151. obljetnicu rođenja Marije Jurić Zagorke

2024-02-24T16:25:48+01:0024. veljače 2024.|Civilno društvo|

Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke, kojim upravlja Centar za ženske studije, ove godine obilježava 151. obljetnicu rođenja naše Marije Jurić Zagorke bogatim i raznovrsnim programom. Program traje od ponedjeljka, 26. veljače do ponedjeljka 04. ožujka 2024.
 
Ponedjeljak i utorak, 26. i 27. veljače te ponedjeljak 4. ožujka
Dramsko predavanje: Glasna Zagorka (za organizirani dolazak škola)

U suradnji s Teatrom Poco Loco u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke održat će se dramsko predavanje pod nazivom “Glasna Zagorka“ koje je spoj predavanja, predstave i diskusije. Njime se želi dočarati koliko je Zagorkino djelovanje bilo značajno i važno i za naše živote danas te prenijeti priča o Zagorkinu životu na način da je gledatelji zapamte, da se s njom povežu i o njoj razviju svoje mišljenje.
Nakon dramskog predavanja organizirano je vodstvo po Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke.

Srijeda, 28. veljače
18.00-22.00 h Otvorenje izložbe (Ne)znane junakinje Marije Jurić Zagorke
Izložba Čuvarica vremena zanimljiv je doprinos proučavanju Zagorkinih junakinja kojima se želi prikazati koliko su postupci i razmišljanja poznatih i manje poznatih junakinja iz Zagorkinih povijesnih djela bili u skladu s normama vremena u kojemu su kao likovi stvarane, a koliko su svojim djelovanjem odstupale od postojećih predodžbi o ženama i njihovom položaju u društvu.
Analizirano je devet Zagorkinih junakinja koje je kreirala u rasponu od 40 godina svoga književnog rada, počevši od prve – Evice Gupčeve, preko Stanke, Nere, Ksenije, Jadranke, Dorje, pa sve do Gordane, Krasanke i Zlate. Izložba obuhvaća niz fotografija kojima su Čuvarice vremena, u suradnji s Vintage Photo Souvenir studijem u Zagrebu, utjelovile vlastitu viziju spomenutih junakinja sukladno njihovim karakterima, postupcima i sudbinama.
 
Četvrtak, 29. veljače
11.00 – 19.00 h Otvorena vrata Stalnog postava Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke
Uz stručno vodstvo kroz Stalni postav Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke posjetitelji_ce saznat će informacije o njezinom privatnom životu, spisateljskoj karijeri, aktivističkom i feminističkom djelovanju, te svjetski priznatom angažmanu u političkom novinarstvu. Za posjet Stanu nije potrebna prijava.
 
Petak, 01. ožujka
19.00 – 20.30 h Duhovi Zagorkina stana
Dolac 8 posljednja adresa na kojoj je živjela i stvarala Marija Jurić Zagorka. Prostor koji je još uvijek ispunjen predmetima iz njenog života i utiscima njenog stvaralaštva. Na rođendan ove spisateljice i novinarke, prostor će oživjeti na poseban način. Svjetla će se ugasiti a likovi o kojima je Zagorka pisala oživjet će u njenom stanu i na poseban način ispričati priču o njoj i njenom stvaralaštvu. Prošećite pod svjetlošću svijeća Zagorkinim stanom i osluškujte duhove prošlosti.
Performans se izvodi u suradnji s Gornjogradskim coprnicama.
Posjet izvedbi je besplatan. Broj posjetitelja je ograničen na 25 po grupi, a izvedbe se održavaju s početkom u 19.00h, 19.30 i 20.00h.

Duhovi Zagorkina stana / Foto: Memorijalni stan MJZ

Subota, 02. ožujka
12.00 – 19.00 h Otvorena vrata Stalnog postava Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke
Uz stručno vodstvo kroz Stalni postav Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke posjetitelji_ce saznat će informacije o njezinom privatnom životu, spisateljskoj karijeri, aktivističkom i feminističkom radu, te svjetski priznatom angažmanu u političkom novinarstvu. Za posjet Stanu nije potrebna prijava.

12.00 – 17.00 h Misteriozno pismo
Vodimo vas u samostalan razgled grada! Uz pomoć misterioznog pisma, pretvaramo vas u vodič_kinju_a. Tragovi zapisani na papiru vode kroz grad i upoznaju vas s mjestima povezanim sa Zagorkinim životom.
Misteriozno pismo možete preuzeti kod nas u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke, Dolac 8 od 12 h do 17 h. I potom pohitati u potragu za mjestima iz pisma, fotografirati se na njima te s ‘’dokazima’’ vratiti na Dolac i pokupiti skromnu nagradu za trud.
U aktivnosti možete sudjelovati sami ili u grupi, te nije potrebna prijava.
 
Nedjelja, 03. ožujka
16.00 h Šetnja Od ideala revolucionarka
Iako je Zagorka jako puno pisala o Gornjem gradu, veliki je dio njezinog života bio ipak vezan za Donji grad. Gdje se Zagorka školovala i kakvo je bilo obrazovanje žena u 19. stoljeću? Gdje je živjela, a gdje radila? Gdje se dolazilo prošetati, vidjeti druge i biti viđen?
Čuvarice vremena vode vas u šetnju po Donjem gradu, u svijet Zagorkinih ideala, ali i njezine stvarnosti, gdje ćete čuti ponešto i o Zagorkinim manje poznatim romanima, onima suvremene tematike u kojima vrlo otvoreno, vješto i kritično opisuje svoje vlastito doba.
Šetnja je besplatna. Prijave za šetnju su obavezne jer je broj osoba ograničen! Tada ćete saznati i mjesto sastanka.

Detaljnije informacije potražite na stranici Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke ili na društvenim mrežama Facebook  i Instagram.

Izvor: Priopćenje za medije

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.