Bitna.si – stranica koja prenosi iskustva verbalnog i fizičkog uznemiravanja žena u javnom prostoru

2020-11-29T18:33:15+01:0029. studenoga 2020.|Civilno društvo|

Piše: Bojana Guberac

Pokrenuta je nova internetska platforma Bitna.si čiji sadržaj interaktivno kreiraju žrtve seksualnog uznemiravanja na poslu, ulici, u školi, javnom prijevozu… Stranica je nastavak kampanje #ženeujavnomprostoru koju je pokrenula Udruga za ljudska prava i građansku participaciju iz Rijeke, ali i veliki broj žena koje su odlučile podijeliti svoje priče i aktivno raditi na tome da seksualno uznemiravanje u javnom prostoru prestane biti tabu.

Kampanja #ženeujavnomprostoru nastala je ad hoc, no reakcija u javnom prostoru je pokazala da je kampanja takve vrste upravo ono što trebamo: žene su podijelile svoja iskustva, otvoren je prostor za razgovor o problematici seksualnog uznemiravanja u javnom prostoru. Žene su govorile o seksualnom uznemiravanju s partnerima, psihologinjama, na poslu, u široj obitelji, s društvom. Muškarci su se aktivirali, čitali, komentirali, učili. Otvorio se prostor za katarzu i razmjenu iskustava.

„Nakon što smo složile bazu priča, analizirale podatke i razgovarale o svemu što se dogodilo u izuzetno kratkom roku, zaključile smo da priče trebaju ostati negdje dostupne za čitanje. Krenule smo u razradu koncepta, odlučile da site treba biti minimalistički kako bi u fokus došao sadržaj. Naime, okosnica stranice bitna.si jesu ženska iskustva u javnom prostoru, koja su često zagušena radi drugih tema koje se smatraju relevantnijima, a iskustva progovaraju o našoj svakodnevici i ne mogu se postaviti sa strane. Ne možemo tvrditi da je ženski strah od bivanja u javnom prostoru marginalna tema ako je javni prostor zajednički prostor. Strah se prelijeva u odnose, odluke, psihičko zdravlje i nosi niz posljedice za razvoj društva“, kazala je za naš portal predsjednica riječke Udruge PaRiter, Marinella Matejčić.

Razlika između kampanje #ženeujavnomprostoru i #metoo pokreta je u tome što je ova kampanja krenula odozdola – od građanki, susjeda, prijateljica, što itekako ima svoju težinu.

„Zahvalne smo što se je uključio veliki broj ljudi – kako na Twitteru i drugim društvenim mrežama, tako i u “offline svijetu”. Zahvalne smo medijima koji su prepoznali ovu priču kao relevantnu. Bitna.si je jedinstvena stranica u Hrvatskoj i regiji jer na jednostavan način prikazuje iskustva žena. Važno je da je ona javna i dostupna jer svakim čitanjem priča, svakom podjelom govorimo glasno da žene nisu same, da nasilje koje su proživjele nije njihova krivica. Planiramo nadograditi stranicu te će pružati i informacije o tome gdje potražiti pomoć, što je izuzetno važno s obzirom na relevantnost sadržaja“, dodaje Marinella.

Marinella Matejčić, pokretačica kampanje #ženeujavnomprostoru / Foto: Martina Šalov 

Na web stranici bitna.si je oko 120 iskustava žena, s time da je zabilježen „priljev“ priča u posljednjih nekoliko dana. Trenutno se priče kategoriziraju te njih nekoliko stotina čeka svoje mjesto.

„Sada nam slijedi, zajedničkim snagama, raditi na promjenama koje jesu najteže, a tiču se društva: zajedno moramo promijeniti društvo koje mi činimo, kako bi odgajali djevojčice da su jednake dječacima i dječake da nisu superiorni djevojčicama. Preodgajati muškarce da shvate kako žene nisu njihovo vlasništvo i ukazati na to da su javni prostori zajednički i da imamo pravo kao žene postojati bez da se bojimo, bez da nas je strah hoće li nas netko vrijeđati, dobacivati nam, dizati nam suknju, dodirivati nas bez pristanka ili nas dehumanizirati na bilo koji drugi način“, zaključuje Matejčić.

Stranica će se i dalje „puniti“ sadržajem i bit će vezana uz daljnje kampanje i aktivnosti. Bitna.si će biti dostupna do daljnjeg kako bi se opetovano podsjećalo kako društvo, tako i zakonodavstvo, u kakvom okruženju živimo i u kakvom okruženju odgajamo našu djecu. Kampanju možete pratiti i putem Facebook stranice „Bitna si“.

U Rijeci se trenutno povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama odvija sedmodnevna kampanja pod sloganom „Bitna si“ čiji program možete pratiti putem Facebook stranice Kampanja „Bitna si“.

Tijekom ove višednevne kampanje će se, kroz različite umjetničke forme, govoriti o nasilju prema ženama i načinima borbe protiv istoga. Od projekcija filmova, do performansa, radijskih emisija, interaktivnih webinara te likovne produkcije.

U kampanji sudjeluju riječke udruge FARO, Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter, SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava, Lezbijska organizacija Rijeka – LORI, RiRock te Radio Roža, Liburnia Film Festival, Studentski kulturni centar Rijeka i Poneštrica, Učenički dom Podmurvice Rijeka, Vijeće mladih Benčić, klub Jadran i kino Jadran te Book caffe Dnevni Boravak.

Sudjeluju i riječke umjetnice Tanja Blašković i Nives Žarković, pjesnikinja Frida Šarar, plesna grupa Flame, glumica Marta Čaržavec te studentice riječke Akademije primijenjenih umjetnosti.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.