#BEACTIVE Uključite se u Europski tjedan sporta

2019-09-19T00:19:28+02:0018. rujna 2019.|Sport|

Pripremila: Antonija Dujmović

Vježbanje pod zvijezdama, na radnom mjestu, u školi ili parku – ono je što nam donosi ovogodišnji Europski tjedan sporta koji započinje 21. rujna u 11 sati #BeActive utrkom građana čija ruta prolazi središtem Zagreba sa startom i ciljem na Europskom trgu.

Europski tjedan sporta je inicijativa Europske komisije za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti diljem Europe i ove se godine održava peti put u zemljama članicama. Kao i prethodnih godina, u sklopu ovog europskog događaja organizirat će se aktivnosti diljem Europe, a zemlje sudionice moći će organizirati aktivnosti i na nacionalnoj razini tijekom određenog nacionalnog Tjedna sporta.

Nositelj projekta u Hrvatskoj, Središnji državni ured za šport, pripremio je bogat program. Ovogodišnje hrvatsko izdanje Europskog tjedna sporta obilježit će se jednom novinom – Senior danom. Događanje će se održati 23. rujna u zagrebačkom parku Maksimir od 10 do 12 sati.

Drugo izdanje vježbanja pod zvijezdama 28. rujna ugostit će poznata Zadarska riva Pozdrav Suncu. Noćno vježbanje sastojat će se od pet sportskih programa dok će između svakog programa vježbače zabaviti plesne udruge iz Zadra i okolice. Više na stranici #BeActive.

Europski tjedan sporta podržavaju naši brojni sportaši i sportašice, poput bacačice diska Marije Tolj i tenisačice Donne Vekić.

Foto: SDUŠ

Zašto se uključiti u Europski tjedan sporta?

Sport i tjelesna aktivnost znatno pridonose dobrobiti europskih građana. Međutim, rezultati nedavnih istraživanja pokazuju da je razina tjelesne aktivnosti trenutačno u stagnaciji, a u nekim državama čak i opada. Europski tjedan sporta odgovor je na taj izazov.

UN-ov Program za održivi razvoj do 2030. koji se naslanja na Milenijske ciljeve iz 2000. godine izričito je prepoznao važnost sporta u promicanju ženskog napretka i osnaživanja žena.

Prema Eurobarometru iz 2018. na razini Europske unije najmanje jednom tjedno vježba ili prakticira neki sport 36 posto žena i 44 posto muškaraca, dok je istraživanje Središnjeg državnog ureda za šport iz 2017. godine pokazalo da se čak preko 60 posto populacije kod nas ne bavi nikakvom tjelesnom aktivnošću i tu je postotak gotovo ujednačen prema spolu. Nacionalni program športa 2019. – 2026. prepoznaje nedovoljnu uključenost žena kao slabost našeg športskog sustava.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.