Balaševićev stih “digni suknju…” u FB objavi jednog kafića ukazao na učinak kojega poruke u javnom prostoru mogu imati

2020-03-01T21:12:32+01:001. ožujka 2020.|Institucije, Prikaz žene|

Piše: Antonija Dujmović

Koliko je važno voditi računa o objavama na društvenim mrežama i dati objašnjenje konteksta same objave dobro ilustrira reakcija Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova na Facebook objavu jednog riječkog ugostiteljskog lokala.

Naime, Pravobraniteljica je reagirala na pritužbu kako je ovaj kafić na svojem Facebook profilu 18. veljače objavio sliku reklamne ploče koja se nalazila ispred ulaza u kafić, a na kojoj je kredom bilo napisano “digni suknju”. Iznad fotografije je stajao komentar “nema tu oću neću, stisni zube i…”.

Administrator stranice je nakon kritika u komentarima kako je riječ o seksizmu i poticanju na nasilje nakon nekoliko dana uz objavu dodao objašnjenje konteksta:

“Dame i gospodo, ovo je isključivo interna objava na pjesmu koja se nekoliko desetaka puta večer prije vrtila. Isprika svima koji ste ovu parolu protumačili seksističkom”.

Kako su pobliže naveli u svojem obrazloženju, radilo se o internoj šali gostiju kafića. Na opetovano puštanje pjesme Đorđa Balaševića “Djevojka sa čardaš nogama” u kojoj je stih “digni suknju iznad koljena”, jedan od gostiju je tražio da promijene glazbu na što mu je odgovoreno “nema tu oću neću, stisni zube i…”.

S obzirom da je ugostiteljski objekt kao pravna osoba dužna poštivati Zakon o ravnopravnosti spolova, institucija Pravobraniteljice, kao neovisno tijelo za suzbijanje diskriminacije temeljem spola, napravila je uvid u prituženi sadržaj na Facebook stranici kafića, te je nakon ovog pojašnjenja konstatirala kako ovakav kontekst nije problematičan niti diskriminatoran, ali i upozorila:

“Međutim, morate biti svjesni činjenice da prolaznici/e pored Vašeg kafića, kao i posjetitelji/ce Vašeg Facebook profila koji je javni sadržaj, nisu svjedočili ovom razgovoru… ta “interna šala” javno objavljena postala je poruka u javnom prostoru i samim time njezin učinak je bio daleko većeg dosega od interne šale izrečene između pojedinaca/ki unutar kafića jedne večeri”, stoji u reakciji Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Pravobraniteljica je istaknula kako je pritužba prijavitelja/ica bila opravdana s obzirom da je tekst “nema tu oću neću, stisni zube i…” u kombinaciji s pločom natpisa “digni suknju” sugerirao na nasilje prema ženama koje bi trebale podnijeti nasilje šutke i predati mu se.

“Smatramo da će svima ovaj slučaj biti dobar primjer na koje sve načine poruke u javnom prostoru mogu utjecati na primatelje/ice tih poruka. Preporučujemo da pri odabiru budućih tekstova fotografija, ne zapostavljajući svoju kreativnost, ipak vodite računa o učinku koji poruke objavljene u javnom prostoru mogu imati. Budući da ti učinci, neovisno o namjerama i privatnom kontekstu, vrlo često mogu biti i seksistički i diskriminatorni temeljem spola, a što je u suprotnosti sa Zakonom o ravnopravnosti spolova i načelima ravnopravnosti žena i muškaraca”, navodi se u preporuci Pravobraniteljice.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.