BABE: Sudstvo i mediji u slučaju spolne zlouporabe djevojčice naglašavaju olakotne okolnosti počinjenja djela

2020-08-29T07:29:00+02:0028. kolovoza 2020.|Civilno društvo|

Zbog skandalozne presude i nesenzibiliziranog izvještavanja medija vezano uz aktualni slučaj 49-godišnjeg muškarca nepravomoćno osuđenog na 6 mjeseci zatvora zbog spolnog odnošaja s 14-godišnjom djevojčicom, reagirala je udruga B.a.B.e.

Smatraju kako sudstvo i mediji previše naglašavaju olakotne okolnosti poput osobnog života počinitelja, njegove skrbi o žrtvi kao i činjenicu pristanka djevojčice na spolni odnos, dok se malo govori o otegotnim okolnostima poput višemjesečnog trajanja počinjenja djela, trudnoći i pobačaju kao posljedicama te pokušaju da se odgovornost prebaci na žrtvu.

Podsjećajući na konsenzus znanosti i struke oko činjenice da se seksualni delikti na štetu djece drže jednim od najtežih kaznenih djela, B.a.B.e. smatraju šokantnim da je počinitelj nepravomoćno osuđen na 22 mjeseca zatvora i da će odslužiti samo 6 mjeseci zatvora (koje je de facto već odslužio u istražnom zatvoru), a preostalih 16 mjeseci samo u slučaju da u iduće tri godine počini novo kazneno djelo.

“Pri odmjeravanju kazne sud je uzeo u obzir zabludu počinitelja o dobi djevojčice te brojne olakotne okolnosti poput priznanja, neosuđivanosti, skrbi o žrtvi, osobnog života počinitelja i sl., što se u medijima konstantno naglašava. Ujedno, naglašava se i činjenica da je tužiteljstvo utvrdilo da je djevojčica pristala na spolni odnošaj.

Smatramo da je nužno istaknuti da su djeca ranjiva skupina kojoj je priznata pojačana zaštita u našem pravnom sustavu i da se spolni odnošaj s djetetom mlađim od 15 godina ni pod kojim slučajem ne smije smatrati i nazivati dobrovoljnim”, naglašavaju B.a.Be.

Pozivajući se na Konvenciju o pravima djeteta ističu da je dužnost države štititi dijete od svakog oblika tjelesnog ili duševnog nasilja, povreda ili zlouporaba, zanemarivanja ili zapuštenosti, zlostavljanja ili iskorištavanja, uključujući spolno zlostavljanje te da je ublažavanje i izricanje minimalnih kazni u direktnoj suprotnosti s Konvencijom.

“Uz sve navedeno, želimo istaknuti da bi se u gore opisanom slučaju trebao staviti posebni naglasak na otegotne okolnosti koje se u medijima nedovoljno spominju, a u koje spadaju dugi vremenski period u kojem je počinitelj zadirao u spolnu sferu života djevojčice, pokušaj da na nju prebaci odgovornost istaknuvši da nije znao za njezinu dob te posljedice kaznenog djela, među kojima su posebno izražene trudnoća i pobačaj u 13. tjednu trudnoće koji na djevojčicu spomenute dobi može ostaviti trajne fizičke i duševne posljedice”, navode B.a.B.e.

Iz Udruge pozivaju sva državna, lokalna i javna tijela Republike Hrvatske, te sudstvo i medije, na odgovorno ponašanje koje se zasniva na poštivanju ljudskih prava i najboljeg interesa djeteta.

“Sankcije koje izričemo, stavovi koje zauzimamo i način na koji prikazujemo aktualna događanja kroje našu viziju društva i pravednosti i utječu na buduća ponašanja pojedinca. Blago kažnjavanje počinitelja kaznenog djela spolne zlouporabe djeteta ne šteti samo žrtvama pojedinačnih kaznenih djela, već cijeloj zajednici, jer prikazuje takva ponašanja kao prihvatljiva i dopuštena, a žrtve dodatno stigmatizira i demoralizira u prijavljivanju kaznenih djela”, navodi u zaključno udruga B.a.B.e.

Izvor: B.a.B.e.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.