B.a.B.e. pokrenule edukativne kampanje – donose svjedočanstva korisnica sigurnih kuća

2020-11-30T21:09:58+01:0030. studenoga 2020.|Civilno društvo|

Piše: Nikolina Blažanović

Pridružujući se globalnoj kampanji 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama u okviru koje se od 25. studenog do 10. prosinca u zemljama diljem svijeta provode aktivnosti usmjerene na borbu protiv rodno uvjetovanog nasilja Udruga B.a.B.e. pokrenula je dvije kampanje.

U sklopu projekta „Savjetodavna i psihosocijalna podrška i pomoć ženama žrtvama nasilja u obitelji nakon izlaska iz skloništa“ pripremile su kampanju „Svjedočanstva naših korisnica“. Ovom kampanjom ženama žrtvama nasilja žele pokazati da pomoć postoji te da mogu otići, bolje živjeti, biti samostalne, samopouzdane i ekonomski neovisne. Kako to ne bi ostalo samo na riječima, odlučile su pokazati svakidašnje žene koje su to uspjele. Video snimke svjedočanstava žena pogledajte na njihovom YouTube kanalu. Priče ovih žena će vas rasplakati, ohrabriti, nadahnuti i potaknuti da ili sami potražite pomoć ili pružite pomoć nekome u svojoj okolini.

Drugu kampanju osmislila je dizajnerica Petra Salarić s ciljem skretanja pozornosti na diskriminaciju, seksualno i emocionalno zlostavljanje. Autorica svojim zanimljivim ilustracijama želi provući pažnju, stvoriti nelagodu i potaknuti na razmišljanje. Problemi koje su do sada prikazani su benevolentni seksizam, cat calling, potkopavanje i toksična muškost, a dolazi ih još dosta.

Cat calling – tip seksualnog uznemiravanja koji uključuje zviždanje, vikanje te dobacivanje seksualnih komentara. U Hrvatskoj je takvo ponašanje zakonski kažnjivo zatvorom od tri mjeseca do dvije godine, ali zbog sveprisutnosti je rijetko prijavljeno. B.a.B.e. – Budi aktivna. Budi emancipiran.

Ilustracija: Petra Salarić, kreativna kampanja Udruge B.a.B.e.

Pored navedenih kampanja tu je i edukativni poster o načinima doprinosa borbi protiv rodno uvjetovanog nasilja kojega je osmislila volonterka udruge B.a.B.e., Gabrijela Perhaj, uz ilustracije UN Women-a. Iako se kod problema nasilja nad ženama najviše usmjeravamo na žene, Gabrijela se s uputama obraća i muškarcima.

Za početak o nasilju ne smijemo šutjeti jer pomoć uvijek postoji. Potrebno se i informirati o nasilju nad ženama koje je iznimno rašireno u Europskoj uniji te se povećalo za vrijeme pandemije. Svojim znanjem druge trebamo poticati na razmišljanje, osvještavanje i promjene. Ravnopravnost treba postojati u kućanstvu i kućanskim poslovima, na poslu te u brizi za djecu. Svi trebamo poštovati tuđe odabir i dati svima ista prva i slobode koje bismo i sami htjeli imati. Uz to je bitno razgovarati o nasilju, pomagati i volontirati te se aktivirati na društvenim mrežama jer svatko od nas mora doprinijeti suzbijanju nasilja nad ženama – podučava nas ovaj plakat.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.