Autorica ovogodišnjeg božićnog hita Maja Rogić: Biti s djecom i stvarati s njima glazbu je moj životni put

2022-12-28T19:56:53+01:0028. prosinca 2022.|Civilno društvo|

Piše: Ivana Perković Rosan

Voditeljica zagrebačkih dječjih zborova Kikići, Genijalci i Medenjaci i riječkih Kikića Rikića Maja Rogić svojedobno se našla u top tri najproduktivnije autorice pjesama u Hrvatskoj što ne čudi s obzirom na preko 500 pjesama koje je napisala. No, važnije od broja jest sadržaj svih tih pjesama u koje je pretočila svoju nadu u bolje sutra.

Reciklaža, Na lanac ne, Za mir, Ptica rugalica samo su neke od pjesama kojima se Maja dotiče aktualnih tema. Jedna od njenih najnovijih pjesama je prigodna božićna pjesma Vratite nam malog Isusa koja je u kratkom roku postala pravi hit. O tome, ali i o cijelom njenom stvaralačkom radu razgovarali smo s Majom Rogić.

Za pjesmu Vratite nam malog Isusa, s kojom su Kikići nedavno gostovali u emisiji Dobro jutro Hrvatska, kaže da nije očekivala da će postati tako popularna. Naime u zadnjih mjesec dana pjesma samo na YouTubeu ima više od dvjesto tisuća pregleda.

Pjesma je u kratkom roku postala ovogodišnji božićni hit

‘Čini mi se da mnogo ljudi osjeća baš ono čemu pjesma govori. Konzumerizam je svuda oko nas, ne samo za Božić’, kaže Maja koja je nedavno nastupajući sa zborom podržala i prosvjed roditelja s djecom s poteškoćama na Markovom trgu.

‘Ne bih to nazvala borbom, već više empatijom i težnjom da kao ljudsko biće pridonesem dobrobiti zajednice. Smatram da je istom važno podučiti i one najmlađe’, istaknula je Maja koja je prošle godine sa zborom snimila i pjesmu Za Božić u kojoj poziva na pomaganje beskućnicima.

Svojim pjesmama Maja Rogić kod djece potiče senzibilitet prema ljudima u nevolji

‘Ta pjesma je jedna zanimljiva priča temeljena na kontrastu jednostavnog refrena koji odiše lepršavošću i veseljem očekivanja Božića i kitica koje nas podsjećaju na tužnu realnost koju beskućnici žive svakoga dana. Posjetili smo ih nekoliko puta i razveselili ih svojim nastupima i darovima, a planiramo to i dalje činiti. To je još jedan od načina senzibiliziranja djece i odraslih za patnju bližnjih, kao i razvijanje interesa za pomaganje potrebitima što je temelj za razvoj zdravih i socijalno osjetljivih osoba kakve naše društvo itekako treba’, rekla je Rogić koja je u kratkom roku nakon početka rata u Ukrajini napisala i pjesmu Za mir koju je zbor otpjevao na prosvjedu protiv rata na glavnom zagrebačkom trgu.

‘Pjesme o važnosti mira pjevamo već dugo, jer mir je nešto što svakom ljudskom biću treba. Rat u Ukrajini bio je, a i još uvijek jest, strašan poticaj da u svojim pjesmama i srcima svi zajedno zazivamo mir’, kaže Maja.

Pjesma ‘Za mir’ je izvedena i na antiratnom prosvjedu u Zagrebu

Kroz niz pjesama ova glazbenica progovara i o pravima životinja, poziva na udomljavanje, a napisala je i Drekec vilu u kojem opominje neodgovorne vlasnike pasa.

‘Životinje, kako one divlje tako i one koje s nama žive kao ljubimci važan su dio svijeta u kojem živimo i kao takve zaslužuju da ih volimo, čuvamo i poštujemo te da im omogućimo kvalitetan život bez okrutnosti. Imam psića koji je dio naše obitelji i moja velika inspiracija, tolika da bismo samo o psima već danas mogli izdati samostalan nosač zvuka’, istaknula je.

Stihovi brojnih pjesama Maje Rogić ističu važnost brige o životinjama

Maja je poznata i po tome što podržava brojne humanitarne akcije pa ne čudi da je baš ona autorica riječi i glazbe za pjesmu Želim život za Zakladu Ana Rukavina, kao i pjesme Think Pink koju je otpjevala Danijela Martinović u sklopu akcije za djecu liječenu od raka.

Radu s djecom Maja je posvetila svoj život, radila je kao profesorica u školi te kao urednica dječjeg programa u nakladničkoj kući Dječja knjiga.

‘Djeca su divna bića koja iskreno vole i otvoreno pokazuju što i kako osjećaju. Pravi je blagoslov imati priliku raditi s njima. Nemam problema niti u komunikaciji i radu s odraslima, ali biti s djecom i stvarati s njima glazbu je moj životni put’, kaže umjetnica koja je izdala i dvije knjige, pjesmaricu s CD-om Svaki dan poslije Božića i zbirku pjesama s CD-om Dani po redu.

Putem glazbe krenula je i Majina kći Magdalena Rogić za koju bi se moglo reći da joj je desna ruka, aktivna je u zboru Genijalci, a potpisuje spotove i Kikića i Medenjaka.

‘Magdalena je prije svega violinistica i odlična učenica Glazbenog učilišta „Elly Bašić“. Pjeva od kad zna za sebe, odrasla je u zboru i jako ga voli, a drago joj je i sve što je vezano uz našu lijepu glazbenu priču, naročito kreiranje spotova. Njena je ljubav prema glazbi velika, a glazbeni geni dominiraju njenim interesima’, zaključila je Maja.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.