AUTORICA Hrvatsko društvo skladatelja i ZAMP pokrenuli projekt za veću vidljivost kantautorica

2019-09-23T16:39:47+02:0013. rujna 2019.|Kultura|

Pripremila: Antonija Dujmović

“Autorica” je novo poglavlje promocije domaćeg glazbenog autorstva koje otvaraju Hrvatsko društvo skladatelja i njegova stručna služba ZAMP. U suradnji s nacionalnom glazbenom televizijom CMC TV, svakog će tjedna javnosti predstaviti po jednu ženu čiji je rad ostavio značajan trag u hrvatskoj glazbi. Video portreti najpoznatijih hrvatskih autorica glazbe ili tekstova, u trajanju od 5 do 10 minuta, približit će publici načine skladanja i stvaranja najpoznatijih dama domaće glazbe.

„Autorica“ je prilika da javnost upoznamo ili podsjetimo da su neke od najuspješnijih pjesama popularne glazbe napisale žene. Posljednjih godina svjedočimo i uspješnom valu mladih kantautorica koje dolaze iz svih dijelova zemlje, a ovaj novi projekt ujedno je i poticaj svima koje tek započinju ili još razmišljaju o pozivu glazbenice, neovisno o godinama – navodi ZAMP.

Jedna od izvrsnih mladih kantautorica je Lu Jakelić, magistra komunikologije koja u studenom objavljuje svoj prvi album naziva “Sve o čemu sam šutjela”.

Foto: Lu Jakelić na predstavljanju projekta “Autorica”, ZAMP/ S. Cerić Kovačević

Muzikologinja Jana Haluza, članica skupštine predstavnika HDS-a predstavila je statistiku zastupljenosti žena u Društvu i na glazbenoj sceni. Upozorivši na samo 18 posto žena među više od 10 tisuća pridruženih članova HDS-a, Haluza je pozvala svoje kolegice da se aktivnije uključe u glazbeni život, kako kreativno, tako i u aktivnostima Društva.

Foto: Jana Haluza, muzikologinja, ZAMP / S. Cerić Kovačević

Hrvatsko društvo skladatelja i ZAMP u svojoj evidenciji imaju 10.219 članova a od njih su 1.879 (ili 18 posto) žene. Najstarija živuća autorica rođena je 1928. godine a najmlađa 2012. godine: u tih 9 desetljeća napravile su ili surađivale na tisućama pjesama, od kojih ćemo na mnoge podsjetiti sljedećih mjeseci. Nadamo se da će i njihovi primjeri pomoći da se postotak žena među autoricama, a posebno skladateljicama, autoricama glazbe, poveća!

Jedna od naših najpoznatijih kantautorica, Alka Vuica, naglasila je da glazba nije ni muški ni ženski posao. Početak karijere tekstopisca veže uz suradnju sa Srebrnim krilima, a potom i uz Josipu Lisac i Karla Metikoša, dok je pjesma “Laži me” značila prekretnicu jer joj je omogućila da postane i pjevačica.

Foto: Alka Vuica, kantautorica, ZAMP / S. Cerić Kovačević

Jedina žena u top 10 po zaradi od autorskih prava je Vjekoslava Huljić

Prva žena autorica koja je podijelila svoja iskustva i razmišljanja je Vjekoslava Huljić, komercijalno najuspješnija autorica tekstova popularne zabavne glazbe za veliki broj izvođača. U prvom velikom predstavljanju, ona je otkrila svoj način stvaranja stihova i suradnje s drugima. Vjekoslava je jedina žena koja se već godinama nalazi na listi top 10 po zaradi.

Njezini stihovi pomažu pokretati karijere, puniti dvorane, osvajati Cesarice i Porine. Zbog brojnih hit pjesama i fraza koje su ušle u svakodnevni govor, sigurno je da će ova Autorica! biti zanimljiva najširem krugu publike, ali i svima (i ženama i muškarcima!) koje zanima pisanje stihova koji ulaze u uho i ostaju u pamćenju – ističu nositelji projekta.

CMC TV će predstavljanje naših autorica emirati svakog radnog dana točno u podne, a danima vikenda u dva navrata, u 12 i 18 sati.

Izvor: HDS/ZAMP

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.