Autonomna ženska kuća upozorava na praksu objave podataka žena žrtava nasilja na e-oglasnim pločama sudova

2022-12-09T17:55:40+01:009. prosinca 2022.|Civilno društvo|

Autonomna ženska kuća Zagreb upozorava i oštro osuđuje lošu i skandaloznu praksu ustaljenu na e-oglasnim pločama sudova Republike Hrvatske – navodi se u današnjem priopćenju AŽK-a kojega u nastavku prenosimo u cijelosti.

Autonomna ženska kuća Zagreb je u sklopu svakodnevnog rada s visoko traumatiziranim ženama koje su preživjele nasilje i njihovom djecom utvrdila grubo kršenje njihovih prava na privatnost i zaštitu osobnih podataka zbog javnog objavljivanja privatnih podataka žena na e-oglasnoj ploči sudova, te se dana 19. listopada dopisom obratila Ministarstvu pravosuđa i uprave s upozorenjem i zahtjevom za izmjenom takve izuzetno loše prakse kojom se narušava sigurnost žena koje su preživjele nasilje i njihove djece. Usprkos tome što je od prvotnog dopisa prošlo gotovo 2 mjeseca, nikakav odgovor AŽKZ nije primila, a podaci žrtava su i dalje javno dostupni.

Podaci vidljivi na e-oglasnoj ploči su dostupni svima i to bez anonimiziranja imena žena žrtava, njihove djece, adrese i OIB-a, a osim javne dostupnosti podataka iz optužnica, sudskih rješenja i drugih odluka, vidljivi su i drugi privatni i intimni detalji iz iskaza žrtava, uključujući i postupke u kojima je javnost isključena.

Ovakvi primjeri izuzetno loše prakse predstavljaju grubo kršenje prava žrtava rodno uvjetovanog nasilja, njihovog integriteta, dostojanstva i dovode do retraumatizacije te nepoštivanja Opće odredbe o zaštiti podataka, kao i kršenje Direktive o minimalnim standardima za žrtve kaznenih djela 2012/29/EU i ostalih ratificiranih međunarodnih i europskih konvencija kojima se štite prava žrtava rodno uvjetovanog nasilja. Ovakva praksa dovodi u opasnost žene koje su preživjele nasilje jer omogućuje široj okolini da prepozna njihov identitet.

Stoga ovim putem Autonomna ženska kuća Zagreb s ciljem zaštite žena i djece žrtava nasilja sada i javno poziva :

1. ministra Ivana Malenicu i ostale odgovorne osobe u Ministarstvu pravosuđa i uprave da hitno poduzmu odgovarajuće korake radi usklađivanja vođenja e-oglasnih ploča svih sudova u RH s pravima žena žrtava na privatnost i zaštitu njihovih osobnih podataka te na poštivanje njihovog dostojanstva;

2. predstavnice/ke medija da ne objavljuje članke na način koji ugrožava žene žrtve nasilja i čini im štetu;

3. predsjednice/ke sudova da poduzmu odgovarajuće hitne mjere u svrhu zaštite identiteta i privatnosti žena koje su preživjele nasilje i njihove djece.

Izvor: Priopćenje za medije / Autonomna ženska kuća Zagreb

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.