Anđela Mužinić Vincetić: Biti svjetski broj jedan je ostvarenje nečeg što sam smatrala teško dostižnim

2023-07-14T15:37:19+02:0014. srpnja 2023.|Sport|

Piše: Antonija Dujmović

Paraolimpijka Anđela Mužinić Vincetić ovih je dana zauzela prvo mjesto na svjetskoj ITTF ljestvici u para stolnom tenisu u kategoriji 3. Ogroman je ovo uspjeh hrvatske parastolnotenisačice pogotovo ako znamo da su sada iza nje na ljestvici sportašice iz Koreje i Kine, zemalja u kojima je ovaj sport iznimno popularan. Mužinić Vincetić već je neko vrijeme u samom svjetskom vrhu što potvrđuje i prošlogodišnje svjetsko srebro. Tada je na SP-u u Španjolskoj izgubila u finalu od Koreanke Jiyu Yoo, iste one koju je sada skinula s trona ITTF ljestvice.

“Biti svjetski broj jedan je ostvarenje nečeg što sam smatrala teško dostižnim, ali ujedno i jedan od postavljenih sportskih ciljeva, jer uvijek sam težila biti jedna od najboljih i usput uživati u tome što radim”, odgovorila je na naš upit kakav je osjećaj biti broj jedan.

“U Češku na turnir smo otišli znajući da, ako ga i osvojim, velike su šanse da budem svjetski broj 1. Imala sam ogroman motiv i na tom turniru nisam izgubila ni seta. Za tjedan dana, kad je izašla rang lista i kad smo vidjeli da sam prva, poklopilo se da sam dobila 14 dana odmora od treninga. Tako da trenutno uživam s mužem kod mojih roditelja u Srinjinama i na Korčuli i slavim uspjeh kroz tih nekoliko dana posvećenosti mojim najdražima.”

Osim što se može podičiti titulom svjetske doprvakinje, Mužinić Vincetić je osvajačica dvaju paraolimpijskih medalji, ekipno s Helenom Dretar Karić na Paraolimpijskim igrama osvojila je srebro u Rio de Janeiru (2016.) i broncu u Tokiju (2020.). Je li zauzimanjem prvog mjesta na ITTF ljestvici nastup na POI u Parizu 2004. već osiguran ili će svoju potvrdu trebati na EP-u?

“Formalno nisam plasirana zasad, mada sam po plasmanu na rang listi sigurna. Ipak, službena potvrda je predviđena tek s 1. svibnjem 2024. godine. S obzirom na to da nas čeka Europsko prvenstvo gdje sam jedna od favoritkinja i ako osvojim Europsko kao kontinentalna prvakinja bit ću direktno plasirana u Pariz na Paraolimpijske igre”, kaže ova svjetska doprvakinja.

Kako se Europsko prvenstvo igra u rujnu u Engleskoj ističe da nema još puno vremena za odmor.

“Upravo sam na četrnaestodnevnom odmoru i to je to od odmora. U ponedjeljak počinjemo pripreme u Zagrebu, onda nas čeka od 29. srpnja devet dana u Laškom, zatim ponovno Zagreb i završne pripreme ćemo odraditi u Düsseldorfu s Njemačkom i Francuskom reprezentacijom. Povratak u Zagreb je 26. kolovoza, slijedi završno glancanje i 2. rujna letimo za Sheffield na Europsko prvenstvo”, ukratko nam je iznijela svoje planove.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.