Analiza tri milijuna knjiga potvrdila razliku u opisima likova – žene su lijepe i seksi, a muškarci pravedni i racionalni

2019-09-03T09:29:25+02:003. rujna 2019.|Prikaz žene, Znanost|

Prevela i prilagodila: Antonija Dujmović

Muškarce se u literaturi najviše opisuje riječima koje se odnose na ponašanje, dok se pridjevi koji se pripisuju ženama obično povezuju s fizičkim izgledom. Lijepa i seksi dva su pridjeva koji se najčešće koriste za opisivanje žena, dok se za opis muškaraca najviše koriste pridjevi pravedan, racionalan i hrabar – pokazala je analiza tri i pol milijuna knjiga koju su proveli informatički znanstvenici sa Sveučilišta u Kopenhagenu.

Danska informatičarka Isabelle Augenstein zajedno s kolegama iz SAD-a istraživala je ogromnu količinu knjiga pokušavajući otkriti postoji li razlika u vrstama riječi koje se u literaturi koriste za opisivanje muškaraca i žena. Koristeći novi računalni model, istraživači su analizirali podatke u tri i pol milijuna knjiga objavljenih na engleskom jeziku u periodu između 1900. i 2008. godine.

“Jasno smo uvidjeli da se riječi koje se koriste za opis žena odnose puno više na njihov izgled u usporedbi s riječima kojima se opisuju muškarci. Dakle, uspjeli smo i statistički potvrditi ovu već ranije raširenu percepciju”, kaže informatičarka i docentica Isabelle Augenstein sa Odjela za računarske znanosti Sveučilišta u Kopenhagenu.

Negativni glagoli povezani s izgledom pet puta više se koriste za žene nego za muškarce

Istraživači su izdvojili pridjeve i glagole povezane s rodno specifičnim imenicama (poput „kći“ i „stjuardesa“). Tako su, na primjer, uzeli kombinaciju riječi “seksi stjuardesa” ili “djevojke ogovaraju”, zatim su analizirali imaju li riječi pozitivan, negativan ili neutralan prizvuk i na koje se kategorije mogu podijeliti (osjećaji, ponašanje, izgled…).

Njihove analize pokazuju da se negativni glagoli povezani s tijelom i izgledom koriste pet puta više za žene nego za muškarce. Analize također pokazuju da se pozitivni i neutralni pridjevi koji se odnose na tijelo i izgled javljaju otprilike dvostruko češće u opisima žena, dok se muškarci najčešće opisuju pomoću pridjeva koji se odnose na njihovo ponašanje i osobine.

I u prošlosti su lingvisti analizirali rodni jezik i pristranost, ali koristeći manje podatkovne skupove. Sada su informatičari u mogućnosti implementirati algoritme za analizu ogromnih podataka – u ovom slučaju analizirano je 11 milijardi riječi.

Istraživači ističu da ova analiza ima svoja ograničenja, jer ne uzima u obzir tko je napisao pojedinačne odlomke, jesu li knjige objavljene u ranijem ili kasnijem promatranom razdoblju i ne razlikuje žanrove djela kao niti stupnjeve pristranosti.

Algoritmi za razvoj digitalnih aplikacija putem naših riječi usvajaju rodne stereotipe i predrasude

Iako su mnoge knjige objavljene prije nekoliko desetljeća, one i dalje igraju aktivnu ulogu, ističe Isabelle Augenstein. Naime, algoritmi koji se koriste za razvoj aplikacija hrane se podacima u obliku tekstualnog materijala koji je dostupan na mreži. To je tehnologija koja omogućava pametnim telefonima da prepoznaju naše glasove i omogućuje Googleu da daje prijedloge ključnih riječi.

“Algoritmi funkcioniraju tako da identificiraju obrasce i ako se bilo koji od ovih obrazaca odnosi na pristrani jezik, rezultat će također biti pristran. Sustavi usvajaju, da tako kažemo, jezik koji mi koristimo, a samim tim i rodne stereotipe i predrasude “, kaže Isabelle Augenstein i daje primjer gdje bi to moglo biti značajno:

“Ako se jezik koji koristimo za opisivanje muškaraca i žena razlikuje, na primjer, u preporukama zaposlenika, to će utjecati kome se nudi posao u slučajevima kada tvrtke koriste IT sustave za sortiranje putem aplikacija za posao.”

Kako umjetna inteligencija i jezična tehnologija postaju sve značajniji u društvu, važno je koristiti rodno osviješten jezik. Augenstein smatra da se to mora uzeti u obzir prilikom razvoja digitalnih modela, bilo korištenjem manje pristranog teksta ili prisiljavanjem modela da ignoriraju, odnosno da se suprotstave pristranosti.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.