Analiza katalonskog regulatora otkriva kako su žene tretitane u TV izvještajima tijekom lockdowna

2020-08-02T21:13:06+02:002. kolovoza 2020.|Prikaz žene|

Piše: Antonija Dujmović

Katalonsko vijeće za audiovizualne medije CAC objavilo je analizu zastupljenosti žena u izvještavanju o pandemiji COVID-a 19. Analiza pokazuje da je tijekom ožujka došlo do izvjesnog povećanja udjela žena u medijima, prvenstveno u informativnim emisijama, međutim u kvalitativnom smislu nije bilo pomaka – žene u ulozi stručnjakinja bile su podzastupljene jednako kao i ranije, dok je u području zdravstva uočen i značajan pad.

Analiza emisija na katalonskoj javnoj televiziji TV3 sa sjedištem u Barceloni, provedena u periodu od 13. ožujka (početak lockdowna) pa do 31. ožujka 2020., pokazala je kako je udio žena bio veći od uobičajenog u vijestima (36 posto) te raspravama i intervjuima (33 posto). Ipak, katalonski regulator konstatira da, unatoč određenom napretku ranijih godina, žene u ukupnom broju izvještavanja još uvijek čine tek jednu trećinu.

Stoga je predsjednik CAC-a Roger Loppacher pozvao na razbijanje staklenog stropa od jednotrećinske zastupljenosti žena te naglasio potrebu da u medijima bude više žena u relevantnim područjima upravljanja pandemijom.

Smanjena je zastupljenost stručnih mišljenja žena, a povećana njihovih osobnih iskustava

Posebno je indikativna činjenica da je zastupljenost žena u temama iz područja zdravstva značajno pala u odnosu na razdoblje prije korona krize. Početkom izbivanja krize zastupljenost žena u ovim temama pala je s 47 na 39 posto, što je očit znak kako se u kriznom razdoblju tražilo mišljenje muških stručnjaka.

Također, žene su bile podzastupljene i u važnim temama koje su se odnosile na pitanja upravljanja te učinke novonastale situacije na ekonomiju i zaposlenost. Ravnopravna zastupljenost spolova postojala je samo u tematskim područjima koja su manje prevladavala u izvještavanju o pandemiji i tradicionalno su povezana sa ženama, poput društvenih, kulturnih i obrazovnih tema.

Međutim, kada se u izvještavanju tražilo iznošenje osobnih iskustava, odnosno emocionalna dimenzija, žene su činile većinu od 53 posto (što je za 10 postotaka više u odnosu na usporednu analizu iz 2018). Jednako tako bile su većina i kada se govorilo o posljedicama pandemije u domovima za starije osobe ili o temama obrazovanja (uglavnom kao majke djece koja nisu pohađala školu).

Znakovito je da su među zdravstvenim djelatnicima stupanj odgovornosti i javno predstavljanje bili presudni čimbenici koji su utjecali na zastupljenost žena u vijestima. Naime, u analiziranim vijestima žene su činile 28 posto zdravstvenih djelatnika na upravljačkim pozicijama te gotovo 58 posto djelatnika osnovne skrbi i bolničkog osoblja.

Medijska izvještavanja o pandemiji pokrivala su i probleme koji su prvenstveno vezani uz žene, poput rodno uvjetovanog nasilja. Konkretno, ova izvještavanja odnosila su se na različite servise za zaštitu žrtava i žaštitu žena od seksualnog iskorištavanja. Ove vijesti činile su 0,3 posto svih analiziranih informacija što je u skladu s uobičajenim brojkama – navodi se u analizi Consell de l’Audiovisual de Catalunya.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.