Američka zastupnica kolegi u Kongresu: “I ja sam nečija kći, nisu me odgajali da trpim zlostavljanje!”

2020-07-29T18:05:57+02:0024. srpnja 2020.|Civilno društvo, Politika|

Piše: Antonija Dujmović

Posredstvom medijskih video zapisa nedavno smo po tko zna koji put svjedočili vrijeđanju i verbalnom nasilju prema ženama u javnoj sferi. U posljednja dva slučaja koji su dospjeli u javnost radilo se o javnim osobama – političarkama, no nakon aktualne lavine osobnih svjedočanstva žena i djevojaka na Twitteru o proživljenom seksualnom uznemiravanju, vrijeđanju i nasilju u tramvajima, školama, ulicama, trgovima i drugdje, postavlja se pitanje koliko takvog nasilja prema ženama prođe ispod radara, daleko od svjetla televizijskih kamera?

Osobna iskustva koja su podijelile brojne žene potaknute pozivom novinarke i aktivistice Marinelle Matejčić da pod hashtagom #ženeujavnomprostoru svojim primjerima sudjeluju u podizanju svijesti o problemu omalovažavanja, uznemiravanja i zlostavljanja žena u javnom prostoru jasno pokazuju koliko je to svakodnevna pojava.

Bez obzira na sve razlike među ženama i društvima u kojima žive ovo je njihov zajednički nazivnik. Upravo danas potvrda ove teze stiže iz nama naizgled tako daleke Amerike. U Zastupničkom domu Kongresa gorčinu brojnih prisutnih izazvala je tama u obraćanju zastupnice demokrata Alexandrie Ocasio-Cortez koja je odlučila iz zastupničke klupe progovoriti o seksističkom i verbalnom napadu republikanca Teda Yohoa.

Najmlađa demokratska zastupnica u Kongresu, Ocasio-Cortez (30), hrabro je prepričala verbalni napad kojeg je doživjela od svojeg kolege Teda Yohoa (65) koji joj se na stepenicama Kapitola unio u lice i nazvao ju “odvratnom, ludom i opasnom”, a kasnije je za nju upotrijebio i jednu pogrdnu riječ.

U govoru 23. srpnja, dva dana nakon tog događaja, kongresnica Ocasio-Cortez naglasila je da politička elita ima kulturu “prihvaćanja nasilja i nasilja na ženama”.

Ted Yoho u početku se odbijao ispričati negirajući cijelu situaciju no, na koncu se ipak ispričao zbog svog, kako je rekao, “naglog ponašanja i nesporazuma”. Pritom je spomenuo da je 45 godina u braku te da i on ima dvije kćeri.

“Imati kćer ili ženu ne čini muškarca pristojnim. Postupanje s ljudima s dostojanstvom i poštovanjem čini ljude pristojnima”, poručila je Ocasio-Cortez zastupniku Tedu Yohou.

Kongresnica Ocasio-Cortez u svom je obraćanju napomenula je da je ona mlađa od njegove najmlađe kćeri te da je i sama nečija kći. Dodala je teškim glasom da njezin otac “na sreću” više nije živ da bi vidio kako se Yoho ponio prema njoj, ali da je njena majka to vidjela.

“I ja sam ovdje zato što moram pokazati roditeljima da sam im kći i da me nisu odgajali da prihvaćam zlostavljanje od strane muškaraca”, kazala je.

Snažnu podršku dobila je od predsjedateljice Zastupničkog doma Sjedinjenih Američkih Država, Nancy Pelosi, jedine žene na ovoj poziciji i najviše izabrane dužnosnice u američkoj povijesti. Treća osoba po važnosti u SAD-u, Pelosi, potvrdila je da je i osobno kao političarka imala puno ovakvih iskustava.

“Ovo nije pitanje jednog incidenta. To je kulturološko pitanje”, zaključila je zastupnica Alexandria Ocasio-Cortez.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.