Amanda Mlinarić dvostruka je svjetska prvakinja u streličarstvu

2021-08-25T18:10:48+02:0025. kolovoza 2021.|Sport|

Piše: Nikolina Blažanović

Amanda Mlinarić 20-godišnja je Varaždinka koja je po drugi put postala svjetska prvakinja u streličarstvu. Prvi put joj je to za rukom pošlo 2019. godine u Madridu, a drugi put ove godine na Svjetskom prvenstvu u streličarstvu za mlade koje se održavalo od 9. do 15. kolovoza u Wroclawu u Poljskoj. Ovime je postala prva juniorka u svijetu koja je uspjela osvojiti titulu na dva svjetska prvenstva uzastopno. S Amandom smo razgovarale o streličarstvu, slobodnom vremenu i još nekim temama.

Amanda nam govori kako je počela trenirati u listopadu 2010. godine nakon što je njezin otac trenirati počeo godinu dana prije zbog bolova u leđima. „Većina sportova s kojima se djeca upoznaju u školi mi nikada nisu išli, no pronašla sam se u streličarstvu. Već sam na svom prvom natjecanju, nakon dva mjeseca treniranja, bila bolja od djevojčica koje su trenirale dulje od mene, dakle na prvom turniru sam odmah osvojila zlatnu medalju. Volim streličarstvo jer je individualan sport, nije fizički pretjerano težak, ima mnogo zanimljivih disciplina ali zahtijeva i veliku količinu koncentracije i mentalne spremnosti“, objašnjava.

Iako vrlo mlada, sudjelovala je na velikom broju natjecanja i iza sebe ima puno iznimnih uspjeha. Prvi nastup za reprezentaciju bio joj je 2015., a najdraži uspjeh su joj četiri aktualna svjetska rekorda pri čemu su dva kadetska i dva juniorska. Ima i nekoliko europskih rekorda, dvostruka je svjetska juniorska prvakinja u metnom streličarstvu, dvostruka europska juniorska prvakinja u poljskom streličarstvu te dvostruka pobjednica europskog seniorskog kupa.

Foto: Amanda Mlinarić

Svoj posljednji uspjeh ostvarila je u Poljskom, ali put do njega nije bio lak. „U Poljsku sam stigla spremna jer sam znala da put do finala neće biti jednostavan. Na natjecanju sam imala vrlo jake mučnine u želucu za koje ne znam da li bi okrivila lošu hranu ili stres koji sam si sama stvorila zbog velike želje da obranim svoju titulu. U kvalifikacijskom dijelu natjecanja je vrijeme bilo jako vjetrovito pa baš nisam bila zadovoljna svojim rezultatom, moglo bi se reći i da sam bila razočarana. Međutim, na dan eliminacija vrijeme je bilo gotovo savršeno i znala sam da ću tog dana biti nepobjediva“, opisuje.

Uspjesi ne dolaze sami od sebe i uz talent je uvijek potreban trud. Amanda trenira minimalno tri sata pet ili šest puta tjedno. Tijekom ljeta trenira dva puta dnevno što čini oko pet sati treninga svaki dan. U slobodno vrijeme voli voziti bicikl s dečkom koji se također bavi streličarstvo i posjećivati svoju baku.

„Streličarstvo je svakako sport pristupačan djevojkama, pogotovo jer su žene rezultatski vrlo blizu muškarcima. Pošto u Hrvatskoj imam manjak konkurencije, volim se natjecati s muškim kolegama iz reprezentacije (odnosno želim ispucati veći rezultat od njih) pa se mogu pohvaliti da sam već nekoliko puta bila bolja“, kaže.

Upravo zbog toga se streličarstvom želi baviti što dulje, uživati i ostvarivati još bolje rezultate.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.