ALLYSON FELIX Sportska heroina se izborila da Nike više ne kažnjava sportašice zbog trudnoće

2019-08-25T19:19:43+02:0019. kolovoza 2019.|Sport|

Piše: Antonija Dujmović

Zajedno s najavom da na Hanžekovićev memorijal dolazi jedna od najbržih sprinterica na svijetu, Allyson Felix, raduje nas još nešto. Ova najtrofejnija olimpijska atletičarka svih vremena, prije nekoliko dana objavila je kako ju je proizvođač sportske opreme Nike obavijestio o promjeni ugovornih pravila prema kojima više neće financijski kažnjavati sportašice jer su odlučile roditi.

„Ako sportašica zatrudni, Nike ne smije primijeniti nikakva (financijska) smanjenja u uzastopnom periodu od 18 mjeseci, počevši od osam mjeseci prije očekivanog termina poroda. Tijekom tog razdoblja Nike ne može primijeniti bilo kakvo pravo na raskid ugovora sa sportašicom koja se ne natječe zbog trudnoće“, piše u Nikeovom odgovoru kojeg je atletičarka objavila na društvenoj mreži.

Ovo je njena velika pobjeda izvan trkače staze, zato nam je posebno drago da će ova sportska heroina sudjelovati na Hanžekovićevu memorijalu koji će se održati 3. rujna u Zagrebu.

“Naš glas ima moć. Nike će odsad ugovorno štititi sportašice koje sponzorira i koje postanu majke. To znači da više nijedna sportašica neće biti financijski kažnjena zato što je odlučila roditi”, napisala je Felix.

Ako se ja ne mogu izboriti za zaštitu zbog trudnoće, tko može?

Podsjetimo, Felix je u studenom 2018. postala majka, no po povratku na sportski teren dočekao ju je hladan tuš. Njen dugogodišnji sponzor Nike financijski ju je kaznio 70 posto manjim ugovornim iznosom. Odlučila je odbiti nepravednu ponudu i u svibnju ove godine u medijima je objavila svoju priču o trudnoći profesionalne trkačice.

„Većinu svog života bila sam usredotočena na jedno: osvajanje medalja. I bila sam dobra u tome. S 32 godine postala sam jedna od sportašica s najviše medalja u povijesti: šesterostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje i 11 puta svjetska prvakinja. Ali prošle godine mi se fokus proširio: željela sam biti profesionalna sportašica i majka. Na neki način, to je bio ludi san. Odlučila sam osnovati obitelj 2018. godine znajući da trudnoća može biti “poljubac smrti” u mojoj industriji“, iznijela je svoju priču u New York Timesu.

Riječima „Ako ja, kao jedna od Nikeovih marketinški najznačajnijih sportašica, ne mogu osigurati zaštitu trudnoće tko onda može?“, postavila je pravo pitanje cijeloj javnosti, ali i pokazala svijest o vlastitoj snazi i ustrajnosti da, kao majka male djevojčice, ne prihvati nepravdu.

Podsjetila je, da se 2010. odlučila na suradnju s Nikeom upravo jer su joj predstavili njihovu sponzorsku inicijativu koja je promicala djevojčice kao ključ globalnog razvoja. Tada su joj rekli da bi i ona osobno mogla pomoći u osnaživanju djevojčica ako se pridruži Nikeu. Ovo načelo prevagnulo je kao razlog zašto je potpisala ugovor s njima i odbila druge koji su nudili više novca.

Svojim istupom u javnosti potaknula je žustre rasprave u američkoj i svjetskoj javnosti o ovoj opće prihvaćenoj diskriminatornoj praksi prema sportašicama koje odluče postati majke. Mnogi vjeruju da će upravo ovaj njen potez osnažiti brojne žene da se suprotstave nepravdi.

Foto: Wikimedia Commons

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.