Akcija „Žena Ženi“ nekad ženama u poplavama, a danas u potresu

2020-12-31T21:31:52+01:0031. prosinca 2020.|Civilno društvo|

Piše: Nikolina Blažanović

Iako organizatorice ove akcije ne žele medijsku pozornost, sama akcija ju definitivno zaslužuje. „Žena Ženi“ inicijativa je pokrenuta za vrijeme poplava koje su prije nekoliko godina pogodile Slavoniju. Akcija je sad ponovno oživjela, a cilj je pomoći ženama iz područja pogođenih potresom.

Tijekom iznimno teškog razdoblja poplava u Slavoniji dvjema ženama pala je na pamet hvalevrijedna ideja. Za početak su mislile okupiti samo nekoliko prijateljica, ali se akcija proširila. Njihova ideja bila je šarenim kutijama pomoći ženama poplavljenih područja. Žene iz različitih dijelova Hrvatske su u šarene kutije pakirale četkice, paste, šampone, kreme, uloške, dezodoranse i sve ostale sitnice. Uz to su u svakoj kutiji napisale i osobno pismo budućim primateljicama. Kutije su se pakirale za žene svih dobi i izravno nosile.

Potresi koji su pogodili Sisak, Petrinju, Glinu i sve ostale gradove i općine, potakli su ponovno pokretanje akcije „Žena Ženi“. I ovaj put cilj je isti – kutije s potrepštinama za žene. Prijedlozi su da to ovaj put budu ulošci, maskice, šamponi i sve ono što biste i same htjele dobiti u ovakvoj situaciji. Naravno, pismo se ne izostavlja jer je svima potrebna i velika emocionalna podrška i osnaženje.

Kutije će se prikupljati do 31.1. na nekoliko punktova u Hrvatskoj, a zatim nositi ženama pogođenih područja. Punktovi će biti u Đakovu, Vukovaru, Vinkovcima i Zagrebu te u Osijeku gdje se mogu poslati i poštom. Ako i sami želite doprinijeti akciji, uključite se u Facebook grupu „Žena Ženi“ u kojoj možete saznati sve detaljnije informacije.

U isto vrijeme su se šarenih kutija prisjetile i žene iz Gunje koje su ih dobile za vrijeme poplava. Žene projekta „Zaželi“ Gunja odmah su pozvale na akciju. Tamo će se kutije skupljati u ponedjeljak u prostorijama općine.

Izvor: Facebook stranica „Zaželi – Gunja“

Koliko je ova akcija hvalevrijedna i potrebna govore komentari koje su u grupi „Žena Ženi“ napisale one koji su ih dobile:

K: „Jedan od najljepših poklona koji sam u životu dobila je bio upravo poklon „Žena Ženi“ za vrijeme poplave u Gunji. Iz prve ruke vam govorim da napisana poruka puna ljubavi podrške i suosjećanja vrijedi puno više od materijalnih stvari.“
J: „Kada je bila poplava u Gunji, nama su ženski paketići bili najposebniji i značili nam tako puno. Vjerujem da bi mnogo žena iz Gunje vrlo rado vratilo ljubav.“
D: „I vi ste nama u Gunji pomogli, nismo zaboravili! Svi smo tu!“
M: „Svaka od nas poslala je prošli put i djelić srca u toj kutiji, to je ono što nas jača i hrani.“

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.