ADU pokrenula ciklus događanja – za ravnopravnost, protiv uznemiravanja

2021-04-08T21:52:34+02:008. travnja 2021.|Civilno društvo, Kultura|

Piše: Antonija Dujmović

Akademija dramskih umjetnosti u Zagrebu izdvaja se kao primjer dobre prakse kako se nositi s problematikom seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja. Mnogim je radnim organizacijama ovo neugodna tema o kojoj, pogotovo javno, izbjegavaju govoriti, no ADU svojim primjerom pokazuje ispravan način kako pristupiti rješavanju ovakvih problema.

Nakon što su još u siječnju, kada je zaiskrila regionalna inicijativa Nisam tražila, otvorili kanale za prijavu i pozvali sve koji su pod krovom ove institucije doživjeli neki oblik seksualnog uznemiravanja ili zlostavljanja da to bez straha prijave, sada su prešli u drugu fazu suzbijanja ove negativne pojave. Edukaciju.

ADU formula je vrlo jednostavna: žrtvama pružiti podršku, dati im mogućnost da iznesu svoju traumu, saznanja prijaviti nadležnim institucijama i na koncu poduzeti edukativne akcije kako bi se suzbila slična negativna iskustva.

Vezano uz ovo potonje, Akademija dramskih umjetnosti pokrenula je ciklus live i online događanja “Nismo tražile” u periodu od 6. travnja pa do 11. svibnja posvećenog temi ravnopravnosti spolova i seksualnog uznemiravanja. Namjera je studente/ice i nastavnike/ce informirati, educirati i potaknuti na promišljanja o svim aspektima ravnopravnosti spolova, spolnog uznemiravanja i seksualnog nasilja.

Program je započeo predavanjem Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, a nastavlja se serijom edukacija za studente/ice i nastavnike/ce Akademije koje će provoditi stručnjakinje iz Ženske sobe. Nadalje, program obuhvaća projekcije dokumentarnog serijala o ženama u filmskoj industriji, okrugli stol Seksualno uznemiravanje na radnom mjestu i u obrazovanju te u završnici tribinu na temu uznemiravanja na Akademiji o čemu će govoriti dekanica Franka Perković Gamulin i docentica Jasna Žmak. Više informacija o programu saznajte na web stranici nismotrazile.adu.hr.

Foto: Wikimedia Commons

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.