6. Noćni marš za Dan žena: Danas marš, sutra štrajk

2022-03-01T12:13:26+01:001. ožujka 2022.|Civilno društvo|

Piše: Nikolina Blažanović

Feministički kolektiv fAKTIV i ove godine 8. ožujka organizira Noćni marš za Dan žena. Prosvjedni marš u Zagrebu se održava šestu godinu, a ove godine pod parolom: Danas marš, sutra štrajk. Okupljanje će započeti u 18h na Trgu žrtava fašizma, a povorka će se zatim do 18:30 zaputiti prema Zrinjevcu. Odvijat će se uz poštivanje protupandemijskih mjera i pristup će mu imati samo osobe s valjanom EU digitalnom COVID potvrdom.

„8. mart dan je koji su nam u nasljeđe predale radnice koje su prije nas štrajkale i agitirale, pritom gubile poslove i zdravlje, slobodu i živote. Ta borba nije bila uzaludna – danas smo mi te radnice koje nastavljaju borbu. Sjećanje i nostalgija nisu dovoljne, dužne smo suprotstaviti se onima koji nam žele oduzeti izboreno, koji nam žele oduzeti radnička prava kroz prijedlog novog Zakona o radu, koji nam uskraćuju pravo na pobačaj pozivajući se na tzv. priziv savjesti – ponekad čak i na kolektivni priziv savjesti, kao u slučaju bolnice Sveti Duh u vlasništvu Grada Zagreba“, naglašavaju iz fAKTIV-a.

Kažu kako su nas prethodnice naučila da ne smijemo i ne možemo odustati. Na nama je izboriti se za besplatan pobačaj te besplatan i svima dostupan zdravstveni sustav. Također trebamo slaviti borbe hrabrih žena koje su mijenjale javni diskurs i zakone koji se tiču rodno uvjetovanog nasilja. Dodaju da su pred ženama godine borbe, ali da smatraju kako je jedan od njihovih ciljeva, generalni štrajk žena, vrijedan te borbe. No, boje se hoće li se te godine izgubiti u besmislenom ratu protiv kojega su ovih dana progovorile i brojne feministkinje.

Pozivaju na borbu protiv sistemskog ušutkavanja, seksualnog zlostavljanja na fakultetu i radnom mjestu, zakona koji ugrožavaju radnička prava i „protiv onih koji nas uvjeravaju da je rad u kući ljubav – a ljubav ne treba platiti, za ljubav se ne računaju prekovremeni sati.“

„fAKTIV vas poziva da marširamo u ime djevojčica i djevojaka, u ime penzionerki, radnica, izbjeglica i migrantkinja, u ime trans i interspolnih osoba, u ime beskućnica i svih žena koje se danas ne mogu boriti za sebe. Na nama je da se borimo za sebe, u ime onih koje su se borile za nas, u ime onih kojima borbu ostavljamo u nasljeđe. Izađimo na ulice: danas marširajući, sutra štrajkajući. Živio feminizam! Živio 8. mart!“, poručuju za kraj.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.