16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama – diljem Hrvatske akcije, kampanje, izložbe

2019-12-19T11:00:49+01:0024. studenoga 2019.|Civilno društvo|

Pripremila: Antonija Dujmović

Ovih su dana širom Hrvatske osvanuli plakati, a na televizijskim postajama kreće emitiranje spotova koji javnost upozoravaju na problem rodno uvjetovanog nasilja te upućuju žrtve i njima bliske osobe na telefonske linije na kojima mogu potražiti pomoć za sebe i druge.

Riječ je o kampanji “Nekima noćne more počinju kada se probude…” kojom se udruga B.a.B.e. Budi aktivna. Budi emancipiran., u sklopu projekta HELPLINE, pridružuje globalnoj inicijativi “16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama”.

“Cilj kampanje je senzibilizirati građanke i građane o problemu rodno uvjetovanog nasilja, potaknuti ih da prijave nasilje bilo da su žrtva ili njoj bliska osoba, svjedokinja ili svjedok te zatraže pomoć. Također, cilj je i promovirati telefonske linije na kojima žrtve mogu potražiti pomoć, neovisno jesu li nasilje prethodno prijavile policiji. Naposljetku, želimo utjecati na promjenu stavova opće populacije” rekla je o kampanji Petra Kontić, voditeljica programa Rodna ravnopravnost u udruzi B. a. B.e. te koordinatorica projekta.

Svjetskoj kampanji „16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama“ i ove su se godine priključile brojne druge organizacije i institucije diljem Hrvatske. Kampanja počinje 25. studenog na Međunarodni dan borbe protiv nasilja prema ženama i završava 10. prosinca na Međunarodni dan ljudskih prava.

U povodu početka kampanje Ženska soba – Centar za seksualna prava u suradnji s Gradom Zagrebom, Uredom za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava i Domom za djecu i odrasle žrtve nasilja u obitelji „Duga – Zagreb” organizirala je javnu akciju na zagrebačkom Cvjetnom trgu.

Pored dobivanja važnih informacija o mogućnostima zaštite, pomoći i podrške u slučaju doživljavanja nasilja, građanke i građani su mogli vidjeti fotografije nastale u okviru fotografskog natječaja „1 od 3“ žene te glasati za pobjedničku fotografiju koja će tijekom trajanja kampanje biti izložena u Gradskom poglavarstvu Grada Zagreba.

U Karlovcu je u okviru kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama” također priređena tematska izložba slika “Žene šute i skrivaju svoje lice”  autora Roberta Gojevića u organizaciji Ženske grupe Karlovac „Korak“ i Povjerenstva za ravnopravnost spolova Karlovačke županije.

Izložba će se moći razgledati od 25. studenog do 10. prosinca 2019. na sljedećim lokacijama: Gradsko kazalište „Zorin dom“, Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić“, Dom
zdravlja Karlovac, Županijski sud u Karlovcu i Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Karlovac.

Spotlight Initiative

Nasilje prema ženama i djevojčicama danas je jedno od najraširenijih, ustrajnijih i razornijih kršenja ljudskih prava u našem svijetu.

Također, u okviru 16 dana aktivizma i u povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja prema ženama Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova pridružila se globalnoj, novoj, višegodišnjoj inicijativi Europske unije (EU) i Ujedinjenih naroda (UN) usmjerenoj uklanjanju svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama (VAWG) – Inicijativa pod žarištem. 

Inicijativa stavlja pitanje borbe protiv nasilja nad ženama u središte napora za postizanje ravnopravnosti spolova i osnaživanja žena, u skladu s Agendom za održivi razvoj 2030. godine. Više o inicijativi „Spotlight Initiative – to eliminate violence against women and girls“ saznajte OVDJE.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.