Seksizam na Olimpijskim igrama – primjeri iz Rija

2021-06-23T16:44:19+02:0023. lipnja 2021.|Sport|

Pripremila: Antonija Dujmović

Nakon prošlogodišnje odgode i sve donedavne neizvjesnosti oko održavanja Olimpijskih igara u Tokiju sada možemo reći da su 32. po redu Igre konačno pred vratima. Točno za mjesec dana, 23. srpnja, počinje dugoočekivani sportski spektakl. S ciljem ukazivanja na štetnost seksizma koji je u značajnoj mjeri obilježio prethodne Igre održane u Rio de Janeiru, ovdje izdvajamo dio iz poglavlja Rodni stereotipi i seksizam objavljen u Preporukama za bolje praćenje ženskog sporta u elektroničkim medijima koje je 2019. izdala Agencija za elektroničke medije:

Seksizam i na Olimpijskim igrama

Paradoksalno, ali izgleda da ništa poput Olimpijskih igara ne može podsjetiti žene kako su inferiorne, zahvaljujući sveprisutnom patroniziranju sportašica iz cijeloga svijeta kad god i gdje god se pruži prilika, bio je jedinstveni zaključak iscrpne analize medijskog praćenja Olimpijskih igara u Rio de Janeiru 2016. godine. I analitičarke i analitičari su se složili da je medijsko praćenje Igara u Riju bilo skandalozno i otvoreno seksisitčko! I TV i radijski program, i tiskani i elektronički mediji i društvene mreže obilovali su seksističkim komentarima i izjavama, o čemu je iscrpnu, nakraju i najcitiraniju studiju napravio Cambridge University Press.

Suptilne rodne podjele

Analizirajući medijsko izvještavanje o sportu iz Rija, studija je ukazala na suptilne rodne podjele te na veliku količinu seksizama prigodom izvještavanja o sportašicama i sportašima, a koju je djelomično obradio i prenio portal Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje libela.org. Ponajprije se radi o načinu na koji se opisuju muškarci i žene u sportu, odnosno o dominantnom diskursu opisa sportašica na osnovu njihovog izgleda, godina te bračnog, odnosno ljubavnog statusa.

Evo popisa najuočljivijih seksističkih predrasuda i izjava o kojima su u vrijeme Igara u Riju pisali mediji:

– Voditelj marketinga NBC-a, John Miller, izjavio je kako je seksi ceremonija otvaranja Igara s golišavim samba plesačicama samo bilo ugađanje ženskoj publici koja je manje zainteresirana za rezultate sportskih nadmetanja, a više za samo putovanje. Neka vrsta reality showa i mini-serije u paketu.

– Američki mediji su imali i brojne ponižavajuće komentare za članice svog ženskog gimnastičkog tima. Primjerice, nakon što su bile izrazito dominantne na kvalifikacijama za najbolji tim, pet finalistica je bilo izloženo komentarima o njihovom izgledu, a jedan od komentatora NBC-a je rekao kako bi isto tako mogle stajati usred trgovačkog centra, pokušavši umanjiti moć uvjerljivo najmoćnijeg gimnastičkog tima u povijesti Olimpijskih igara.

– Nakon gotovo savršenog nastupa Simone Biles na dvovisinskom razboju, jedan komentator ju je „pohvalio“ rekavši: Ona bi mogla ići više čak i od muškaraca. Općenito, Biles je konstantno uspoređivana sa sportašima koji nisu ni gimnastičari, na što je savršeno odgovorila: Ja nisam sljedeći Usain Bolt ili Michael Phelps, ja sam prva Simone Biles.

– Sličnu usporedbu čuli smo i za američku plivačicu Katie Ledecky, za koju je rečeno da pliva poput muškarca te je opisana kao ženski Michael Phelps. Umjesto potpunog davanja zasluga ovim ženama zbog toga što su vrhunske sportašice, konstantno su bile uspoređivane s muškarcima.

– Na društvenim mrežama dijelilo se novinski natpis koji je – kako ga je odlično definirala Nancy Leong kada ga je objavila – metafora za doslovno cijeli svijet. Pojasnila nam je, naime, da nije svako postignuće jednako impresivno. Premda je Phelps osvojio drugo mjesto, a Ledecky postigla svjetski rekord, Phelps je dobio više medijskog prostora i veći novinski naslov.

– Također, NBC je za rezultat mađarske plivačice Katinke Hosszu, koja je oborila svjetski rekord na 400 metara mješovito, odnosno za njezin uspjeh i zlatnu medalju „proglasio zaslužnim“ njezinog trenera Shanea Tusupa.

Chicago Tribune je, izvještavajući o uspjehu dobitnice brončane medalje u trapu, streljačicu Corey Cogdell-Unrein predstavio kao suprugu igrača Bearsa. „Nekako” su zaboravili spomenuti kako su joj ovo treće Olimpijske igre i druga brončana medalja, nakon one u Pekingu 2008.

Mail Online je odlučio donijeti reportažu o najbolje i najgorim trikoima za gimnastičarke uz gomilu komentara kako triko baš i ne ide u prilog izgledu gimnastičarke ili zbog ovog se trikoa za njom okreću iz pogrešnih razloga, pišući o neatraktivnoj nijansi tirkizne i šljokičastoj kragni.

– Seksistička je i sama činjenica što još uvijek postoji dress code za gimnastičarke. Zlatna olimpijka Nastia Liukin rekla je u intervjuu za People Magazin da gimnastičarke dobivaju kaznene bodove ukoliko dodirnu rub gaćica trikoa zato što se uvukao ili poprave grudnjak, a trikoi moraju biti elegantnog dizajna.

– Australski The Sun je napisao kako se preponašica na 100 metara Michelle Jenneke zasigurno ne srami pokazivati svoje tijelo u članku koji je fokusiran na njezinu figuru i prisutnost na društvenim mrežama, a ne na njezine sportske sposobnosti.

– Mediji se općenito nisu mogli pomiriti sa činjenicom da je višestruka osvajačica plivačkih medalja Dana Vollmer majka, premda je rodila prije više od godinu dana. Ne postoji niti jedan članak koji ne spominje njezinu ulogu majke, implicirajući kako rođenje djeteta ženu čini nesposobnom za postizanje uspjeha kakve je imala prije nego što je rodila. Među ostalim primjerima, komentator BBC-a opisao je borbu finalistica u džudu, Kosovke Majlinde Kelemendi i Talijanke Odette Gioffrida, kao borbu mačaka („cat fight“), svjetsku plivačku rekorderku Sarah Sjostrom komentatori NBC-a konstantno su zapitkivali hoće li plesati sambu na Copacabani kako bi proslavila pobjedu, a meksička gimnastičarka Alexa Moreno je doživjela nasilne komentare i ismijavanje na društvenim mrežama gdje su je neki „trolovi“ nazivali svinjom i prikladnijom za natjecanje u jedenju hotdoga nego u gimnastici.

– Unatoč zadivljujućim postignućima sportašica u Riju, komentatori su rijetko govorili o njima kao o (odraslim) ženama. Primjerice, biciklistička utrka je najavila muški i djevojački tim, a jedan komentator je nazvao četverostruku dobitnicu zlatne medalje Missy Franklin entuzijastičnom djevojkom.

– Ni komentatorice nisu bile pošteđene bujice seksizma u Riju. Tako je voditeljica BBC-a Helen Skelton na Twitteru bila zatrpana komentarima zbog kratke haljine koju je nosila, unatoč tome što se javljala iz zatvorene, vlažne plivačke arene, dok je njezin kolega sukomentator Mark Foster nosio kratke hlače.

– Panelisti Bo Dietls i Marco Simone raspravljali su u sportskom programu Fox Newsa trebaju li sportašice na Olimpijskim igrama biti našminkane. Njih dvojica (koji, naravno, o šminkanju nemaju pojma) govorili su o tome zašto neke sportašice vole šminku, i kako make up samo povećava ljepotu sportašica.

– Sportski komentator BBC-a John Inverdale je „zaboravio“ da muškarci nisu jedini rod koji postoji na Zemlji. Inverdale je, nakon što je Andy Murray osvojio drugo olimpijsko zlato, rekao: Ti si prva osoba koja je osvojila dvije zlatne medalje. Murray mu je odgovorio: Venus i Serena [Williams] osvojile su po četiri svaka.

– Kanadska tenisačica Eugenie Bouchard našla se na meti kanadskog veslača Adama Kreeka, koji ju je optužio da je izgubila meč protiv Njemice Angelique Kerber zato što previše vremena provodi na Instagramu, mijenja frizure i objavljuje selfije, zaključivši svoju tiradu rečenicom: Možda bi željela biti nešto drugo, a ne sportašica. Nismo čuli da je netko nešto slično izjavio za Ryana Lochtea.

– Reporter švedskog časopisa Danderyd usudio se postaviti glupo pitanje trenerici švedskog ženskog nogometnog tima Piji Sundhage, koja je američki ženski tim dovela do zlata na prethodim dvama olimpijskim igrama: Bi li mogla voditi mušku reprezentaciju?, na što mu je Sundhage smjesta odgovorila: Pa, Angela Merkel vodi cijelu jednu jeb… državu. Čini se da joj uspijeva!

Izvor: Preporuke za bolje praćenje ženskog sporta u elektroničkim medijima

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.