Lada Borovina Kovjanić ponijela titulu Inženjerke godine 2024.

2024-05-09T06:56:46+02:008. svibnja 2024.|Posao, Znanost|

Piše: Antonija Dujmović

Lada Borovina Kovjanić proglašena je “Inženjerkom godine” 2024. Ovogodišnja laureatkinja izrađuje softver rješenja u tvrtki mStart plus u čijem je odjelu za razvoj aplikacija jedina žena među 20 zaposlenih. Svojim je primjerom pokazala da, ako se ima želje i volje, za uspješnu inženjersku karijeru nikada nije kasno. Naime, ova je inženjerka informacijskih tehnologija imala prilično netipičan karijerni put. Zbog majčinstva je prekinula studij građevine, jedno je vrijeme živjela nomadskim životom na sjeveru Afrike, da bi potom magistrirala na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu.

Ovaj drugi po redu izbor “Inženjerke godine” održan je 8. svibnja u Zagrebu u okviru Njemačko-hrvatskog gospodarskog foruma na kojem se raspravljalo o perspektivama i konkurentnosti Hrvatske u EU okruženju. Inicijativu izbora pokrenula je tvrtka Siemens Hrvatska uz podršku Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore s ciljem odavanja priznanja ženama u inženjerskoj branši i poticanja djevojaka na odabir STEM studija.

Inženjerka godine 2024. / Foto: Žene i mediji

“Kompanije koje žele privući i zadržati najbolje talente imaju sve teži zadatak. Talenti su malobrojni i dragocjeni i zato smo ponosni što u finalu ovog izbora imamo toliko talentiranih i inspirativnih žena”, kazala je Medeja Lončar iz Siemensa ističući uspjehe svih 10 finalistica koje su izabrane među 70 privaljenih.

“Istraživanja zagrebačkog Instituta za društvena istraživanja pokazuju da su STEM zanimanja najpoželjnija među učenicima osmih razreda osnovnih škola, pogotovo ona u biomedicini, računarstvu, elektrotehnici i strojarstvu, a četvrtina učenika još uvijek nije sigurna što želi raditi u budućnosti. Zato je naš zadatak bolje ih informirati i savjetovati te mlade ljude o mogućnostima koje nudi STEM”, zaključila je.

Priznanje “Inženjerka godine” dodijelio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić / Foto: Žene i mediji

Svoju karijeru u informatici i računarstvu vidi 11 posto učenika i tek 1,2 posto učenica

Boris Jokić s Instituta za društvena istraživanja govorio je o ulozi rodnih stereotipa pri odabiru karijere. Istaknuo je da djevojke postižu bolje rezultate općenito u obrazovanju pa tako i u STEM predmetima te da istraživanja pokazuju kako gotovo 50 posto trinaestogodišnjaka/inja i četrnaestogodišnjaka/inja vidi svoju buduću karijeru u STEM području. No, kako kaže, primjetna je rodna razdijeljenost u smislu da se djevojke vide u području biomedicine i zdravstva, a dječaci u području informatike i računarstva.

“Naše reprezentativno istraživanje pokazuje da u području informatike i računarstva na kraju osnovne škole svoju karijeru vidi 11 posto učenika i tek 1,2 posto učenica. Još znakovitije razlike su u području elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje gdje svoje snove vidi 11,4 posto muških i samo 0,4 posto djevojaka”, kazao je Jokić.

Inženjerke godine – Lada Borovina Kovjanić 2024. i Snježana Miliša 2023. / Foto: Žene i mediji

Prošlogodišnja dobitnica, prva Inženjerka godine, Snježana Miliša iz tvrtke Bugatti Rimac rekla je da joj se obraćaju djevojke iz osnovnih i srednjih škola, kao i studentice što pokazuje da ova inicijativa daje zapažene rezultate.

“Mi inženjeri smo jako fokusirani na rješenje nekog problema i obično ga rješavamo tako da koristimo alate i ljude koje imamo oko sebe jer nemamo baš puno prostora i vremena, uvijek smo pritisnuti nekim rokovima. Meni je ova inicijativa otvorila oči jer sam shvatila koliko je zaista malo žena u inženjerskoj i STEM industriji”, kazala je Miliša.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.